Sikeresen lekötötték az árvízvédelemre fordítható uniós forrásokat

agrarszektor.hu
Magyarország árvízvédelmi helyzetének javítására 180 milliárd forint támogatás jutott 2007-2013 között a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül, a rendelkezésre álló összes uniós forrást sikeresen lekötötték - közölte a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. (NKEK) szerdán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A teljes KEOP-keretnek, azaz az 1484 milliárd forintnak több mint 10 százalékát, 180 milliárd forintot lehetett árvízi tározók létesítésére, a közép- és nagyvízi meder lefolyási viszonyait, vízszállító-képességének megőrzését és javítását célzó intézkedésekre, valamint árvízvédelmi töltések és fővédvonalak infrastrukturális fejlesztésére fordítani.

Az NKEK közleménye szerint Magyarország árvízi helyzete határozta meg az árvízvédelmi-fejlesztési koncepciót. A gyorsan érkező árvizek ellen gyakorlatilag nem lehetett sikeresen védekezni, a védelmi rendszerek nem bizonyultak hatékonynak, néhány települést az utóbbi években többször is sújtott árvíz. Az állami tulajdonú és az önkormányzati árvízvédelmi fejlesztések című pályázati konstrukciók keretében 100 százalékos támogatással megvalósuló projektek legfőbb célja az árvízi biztonság növelése és az árvízi kockázatok csökkentése volt.

Az NKEK tájékoztatása szerint sok helyszínen épültek árvízvédelmi funkciót ellátó tározók, például a Nagykunságon, a Beregben és a Szamos-Kraszna vidékén. A hanyi-tiszasülyi tározók pedig 1,5 milliárd köbméter víz elvezetésére képesek, és egyméteres vízszintcsökkentést eredményeznek. Nemrég zárult le a Hernád-völgyében több árvízvédelmi fejlesztés is, például Hernádkércs, Nagykinizs, Szentistvánbaksa, Felsődobsza és Hernádkak település árvízvédelmi gátjának kiépítése - olvasható a közleményben.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?