Sok szabálytalanság az állami halgazdaságokban

agrarszektor.hu
Szabálytalanságokat tárt fel a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2012-2015 közötti gazdálkodásában az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A számvevők javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek nyomán az érintetteknek intézkedési terveket kell készíteniük.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Lezárta az ÁSZ a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 2012-2015 közötti gazdálkodásának ellenőrzését - közölte a számvevőszék. Az ellenőrzés megállapította, hogy a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. felett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatósága az előírásoknak megfelelően gyakorolta a tulajdonosi jogokat. Ugyanakkor a társaság működésének szabályozottsága, a bevételek és ráfordítások elszámolása - a személyi jellegű ráfordítások kivételével - nem felelt meg az előírásoknak, a társaság vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.

A cég rendelkezett a törvény által előírt szabályzatokkal, azonban a számviteli politikát nem módosították, és az nem tartalmazott a saját és a vagyonkezelt vagyon elkülönített nyilvántartására vonatkozó előírást. Az ÁSZ szerint a belső szabályozási hiányosságok hozzájárultak ahhoz, hogy a bevételek és a ráfordítások elszámolása nem volt megfelelő. A beszámolók a vagyon megoszlásáról nem a valós helyzetet tükrözték, nem volt biztosított az átlátható és felelős gazdálkodás követelményeinek érvényesülése. Az éves és évközi, beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettséget teljesítették, azonban a közérdekből nyilvános adatokat nem tették közzé.

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a társaság nem biztosította folyamatosan a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát, átláthatóságát és nyilvános ellenőrizhetőségét, mert 2015-ig a kötelező számviteli szabályzatok hiányoztak, továbbá nem készítettek elkülönített nyilvántartásokat a közhasznú tevékenységekre, illetve a vagyonkezelt eszközökre, és a közbeszerzési törvény előírásait is minden évben megsértették. A társaság bevételeinek és ráfordításainak elszámolása ugyanakkor szabályszerű volt, és beszámolási kötelezettségének is eleget tett.

MTI-fotó: Varga György

A 100 százalékos állami tulajdonban lévő Balatoni Halgazdálkodási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat 2014. augusztus 21-ig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve - 2015. augusztus 27-től a társaság vagyonkezelésébe vett Varászlói tógazdaság felett - a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) gyakorolta. A társaság az ellenőrzött időszakban nem tartozott a kormányzati szektorba. Az FM tulajdonosi joggyakorlása megfelelt az előírásoknak, azonban az NFA-é nem volt szabályszerű, mert a vagyonkezelői szerződés nem terjedt ki minden vagyonkezelésbe adott vagyonelemre, és az átadott vagyonelemek értékének meghatározása sem volt pontos.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az ellenőrzött időszak végére kialakította a vagyongazdálkodás alapjául szolgáló szabályrendszerét, de nem teremtette meg teljes körűen a szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit, a saját vagyon nyilvántartása nem volt megfelelő. A társaság a kezelésében lévő állami vagyon nyilvántartásakor a halastavakat szabálytalanul vette nyilvántartásba. A saját és a kezelt vagyon értékének megőrzéséről ugyanakkor gondoskodott.

Az ÁSZ jelentésében az MNV vezérigazgatójának és a Nemzeti Földalap elnökének egy-egy, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója számára pedig nyolc javaslatot fogalmazott meg, míg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának hat, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökének egy javaslatot tett. Az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?