Sokáig akar élni? - Ezt javasolja az amerikai kormány

MTI
Tíz százalékkal csökkenteni kell naponta a cukor és a telített zsírok fogyasztását és korlátozni kell az elfogyasztott sómennyiséget is - áll az amerikai kormányzat legújabb ajánlásában, amely az egészséges táplálkozáshoz ad iránymutatást. Máris kirobbant azonban a vita arról, hogy az ajánlás miért nem hívja fel a figyelmet a vöröshús-fogyasztás - egyesek szerint rákkeltő hatású - veszélyeire.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Új táplálkozási ajánlásokat tett közzé az amerikai kormányzat, amelyben az egészséges táplálkozáshoz ad iránymutatást az amerikaiaknak. Az ajánlás szerint naponta tíz százalékkal csökkenteni kellene a cukor és a telített zsírok fogyasztását, a sófogyasztásnak pedig nem kellene meghaladnia a napi 2300 milligrammot.

Ötévente jelenik meg az iránymutatás

Ilyen iránymutatást ötévente ad ki a szövetségi egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma, illetve az agrárminisztérium. A mostani dokumentum csütörtökön jelent meg, de sok szakember máris a hiányosságaira mutatott rá. Így például bírálták, hogy az ajánlás nem hívja fel a figyelmet a vörös húsok túlzott fogyasztásának veszélyeire.

Kari Hamerschlaf, a Föld Barátai nevű civilszervezet vezetője közleményében úgy fogalmazott: az új irányelvek nem vesznek tudomást azokról a komoly tudományos eredményekről, amelyek kifejezetten kevesebb hús fogyasztását javasolják. "A kormányzat egyértelműen a húsipar érdekeit vette figyelembe" - vélekedett.

Miért nincs szó a vöröshúsokról?

Katie McMahon, az Amerikai Rák Társaság képviselője szintén azt kifogásolta, hogy az ajánlások említést sem tesznek a vörös húsok túlzott fogyasztásának rákkeltő hatásáról. "Teljesen elképedtünk, hogy a jelentés nem javasolja a vörös- és feldolgozott húsok fogyasztásának visszafogását" - mondta az NBC televíziónak McMahon.

Alice Lichtenstein, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi professzora, aki tanácsadóként vett részt az ajánlások kidolgozásában, az NBC-nek azt mondta, hogy a dokumentum megfogalmazásakor nem a rákbetegség megelőzése volt a fő szempont, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása. Az Egyesült Államokban ugyanis ez a fő halálozási ok - tette hozzá az élelmezéstudományi szakember.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?