Sorra nyílnak a jó éttermek vidéken: mi a titkuk?

Orosz Márton
Arra még várnunk kell, hogy a csárdák helyét átvegyék a bisztrók - és persze nem is ez a célja azoknak, akik megyeszékhelyeken, kisvárosokban, falvakban vagy épp a Balaton partján üzemeltetnek minőségi éttermeket. A gasztronómia látványosan fejlődik Magyarországon, és nem csak Budapesten: akármerre megyünk az országban, szinte biztosan találunk nemzetközi mércével mérve is színvonalas vendéglátóhelyeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Aki követi a magyar gasztronómia fejlődését, nem talál különösebben nagy meglepetést abban, hogy egyre több jó, sőt kiváló étterem van Budapest határain kívül is. Egyrészt a főváros már egyre inkább telítődik, a fine dining csúcsgasztronómia mellett évről évre bővül a színvonalas bisztrókonyha rétege is, a magas szakmai színvonal pedig a street food szintjén is megtalálható.

Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban is sokan vannak, akik hajlandók kicsit többet áldozni arra, hogy új ízeket, izgalmasabb konyhatechnológiát és minőségi alapanyagokat kapjanak.

Csúcson a vidéki éttermek

A gasztronómia iránt nyitott utazó pedig nyugodt szívvel elindulhat az ország bármely részébe: egy hétvége alatt akár két-három minőségi éttermet is kipróbálhat, jellemzően a fővárosinál alacsonyabb árakon. A gasztronómiai szaklapok listáin két-három éve egyre előkelőbb helyen szerepelnek a vidéki éttermek: a legismertebbek, mint az encsi Anyukám Mondta, a veszprémi Chianti, a debreceni IKON, a fertőrákosi Ráspi, a balatonszemesi Kistücsök vagy a pannonhalmai Viator mellé már felsorakozott egy nagyon erős, megbízható és izgalmas vonal. Ide sorolhatjuk például az egri Macok Bisztrót, a tatai Platánt, a pécsi Susogót, a miskolci Végállomást vagy Tokaj-Hegyalja legjobb éttermét, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyt.

A Budapesten kívüli minőségi vendéglátásnak egyre nagyobb szerep jut, de a legjobb éttermeket még a gasztroturisták tartják el, akik sokszor egymásnak adják a tippeket, hol érdemes vacsorázni, borozni a környéken - véli Macsinka János, az egri
Macok Bisztró és Borbár étteremvezetője.

A helyi vendégkör egyre erősebb - őket például a hétköznapi ebédmenüvel lehet becsábítani -, de az is számít, hogy sok környékbeli cég vezetői is hozzájuk viszik vacsorázni ügyfeleiket, munkatársaikat.

Minőségi alapanyag hazai forrásból

Az egri csúcsétteremben kimondottan a regionális gasztronómia fejlesztése az egyik legfontosabb cél.

Alapanyagaik 80 százaléka már a környékről származik:

a tésztát bogácsi nagymamák gyúrják, a pisztrángot Szilvásváradról szerzik be, a lekvár Noszvajról érkezik, a bárány Kelemérről, a marhahúsért nem Uruguayba, hanem Szabolcsba, pontosabban Rohodra utaznak. Sok termelő már közvetlenül keresi őket, így akár az étteremmel együtt gondolkodva is tudnak fejleszteni.

Persze Egerben is érzik a magyar vendéglátás egyik legnagyobb problémáját: a munkaerőhiány és a tapasztalt munkaerő elvándorlása hatványozottan érinti a vidéki éttermeket. A Macokban ezt saját képzéssel, a több évtizedes tapasztalatok gyakorlati átadásával próbálják orvosolni - sok alkalmazottjuk azonban az így megszerzett tudással külföldön keres magának munkahelyet.

Macsinka János azzal számol, hogy az éttermi áfa csökkentését visszaforgatva hosszú távon a munkabérek emelésébe tudják majd építeni, és a gasztronómiai fejlődés is sok szakembert hazacsábíthat.

A hazai gasztronómia egyértelműen fejlődik, a vendégek nyitottak, országszerte keresik a minőségi éttermeket

- véli Erhardt Zoltán. A konyhafőnök-tulajdonos azt tapasztalja, hogy sok Sopronba látogató - például Budapestről - ma már tudatosan választ, keresi a jó helyeket. Ismerősök ajánlására, a szaksajtó figyelemfelkeltő cikkeit olvasva jut el hozzájuk, az Erhardtba.

Néha pedig igazi világsztárok is kíváncsiak a konyhára: előfordult például, hogy a VOLT Fesztivál alatt Jared Letónak készítettek fogasfilét.

Olvassa tovább!
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban"című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

 

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?