Szomszédunk az unió harmadik legnagyobb baromfihús-beszállítója

agrarszektor.hu
Egyetlen egyezmény, és Ukrajna máris a harmadik legnagyobb baromfi-beszállítóvá vált az uniós piacon. De nem tőle félünk igazán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az USDA előrejelzése szerint az Európai Unióban 2018-ban 12 millió tonna baromfihúst fognak előállítani és 710 ezer tonna importjára lesz szükség. Az idei előrejelzés szerint a fogyasztás bővülésével nem tud lépést tartani a termelés. Az unión belül Lengyelország számít a legnagyobb baromfi-kibocsátónak. A 2016-ban életbe lépett szabadkereskedelmi egyezménynek köszönhetően pedig Ukrajna egyetlen év alatt lépett elő a közösség harmadik legnagyobb beszállítójává. Eközben 500 ezer tonna baromfihús érkezett a közösség területére Brazíliából.

Ha vontatottan is, de haladnak a Mercosur-tárgyalások. A Brazília, Argentína, Uruguay és Paraguay kereskedelmi szövetségével megkötendő egyezmény az előzetes tárgyalások szerint mintegy 78 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát tenné lehetővé az EU-ba. A brazil baromfitermelés a versenyképességi előnyök (energiaárak, bérek, laza termelési előírások) miatt folyamatosan bővül, míg az unióé stagnál. Európa mégsem fog lemondani az egyezmény megkötéséről, mivel Dél-Amerika fontos felvevőpiacot jelent  a gépgyártás, a különféle kemikáliák és gyógyászati termékek számára.

Az Eurostat 2016-os adatai szerint az unió összesen 4,5 milliárd euró értékben szállít termékeket Dél-Amerikába, melynek csaknem felét (45%) a gépek és műszaki cikkek teszik ki. A Mercosur-országok exportja az unióba szintén közelíti 41 milliárd eurót, ám ez javarészt élelmiszer, ital, dohány, szója és kávé. Az állati termékek részesedése az exportértékből mindössze 6% volt 2016-ban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03