Téli élelmiszerrazziák: kevesebb szabálytalanság

agrarszektor.hu
Jelentős mértékben javultak a 2016-os téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés eredményei a megelőző évek adataihoz viszonyítva. A december 1-31. között zajlott ellenőrzés-sorozatot Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára rendelte el. Az élelmiszerláncban végzett összesen 4777 ellenőrzés során 11,8 millió forint bírságot szabott ki a szakhatóság, továbbá mintegy 19 300 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei - a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (NÉBIH) koordinálásával - az év végi téli akció során a friss húst, a haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, az édesipari termékeket és a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrizték kiemelten. Figyelemmel kísérték továbbá az élő állatok szállítását is, e téren bírság kiszabás az elmúlt évekhez hasonlóan nem történt.

A szezonális ellenőrzés elsődleges célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények teljesítéséhez az ünnepek miatt megnövekedett forgalom mellett - áll a Földművelésügyi Minisztérium közleményében. A korábbi tapasztalatokhoz képest jelentősen csökkentek (a 2015-ös 4,1 százalékról 2,5 százalékra) a higiéniai hiányosságok. Évről-évre javulás tapasztalható a termékek minőségével és összetételével, nyomon követhetőségével és a dolgozók képzettségével, valamint alkalmasságával kapcsolatos szabálytalanságoknál is.

Az élelmiszerláncban mintegy 4800 létesítményt ellenőriztek, ebből 550 élelmiszer-előállító helyen, 1809 élelmiszer-forgalmazásban, 688 pedig vendéglátóhelyen történt. Az egy hónapig tartó ellenőrzés alatt több mint 20 ezer hazai és külföldi élelmiszertétel került górcső alá. A megvizsgált termékek 7,5 százalékát, 1 529 tételt, összesen 19 223 kilogramm élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, amelynek értéke csaknem elérte a 4,9 millió forintot. Az akció során feltárt szabálytalanságok miatt 61 alkalommal figyelmeztetést, 124 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként a szakemberek, összesen 11,8 millió forint értékben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?