Tücsköt-bogarat beszélt a miniszter

Agrárszektor
Mintha elvétette volna a lépést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, amikor a csepeli kampányeseményen kirohant a rovarfogyasztás ellen. A helyzet az, hogy ezek már engedélyeztethető élelmiszernek számítanak egész Európában, takarmányipari célra pedig kifejezetten kívánatosak.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az agrárminiszter a migránsokat és a Soros Györgyhöz hasonló milliárdosokat látja a jelenség hátterében. Legalább 2 milliárd ember tradicionális étrendjének része valamilyen rovar, esősorban Afrikában, illetve Délkelet-Ázsiában. Tehát van abban igazság, hogy az innen érkező bevándorlók igénylik ezt az eledelt. Ám emiatt ne tagadjuk le azt a tényt, hogy a rovarok gazdaságosan termelhető, tápanyagdús alapanyagok lehetnek. Ebben a légkörben tartott első alkalommal rovaripari konferenciát a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara a mai napon Budapesten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Miféle rovar?

Jelenleg több mint 2000 ehető rovarfajt ismerünk. Első helyen a bogarak - illetve lárváik - fogyasztása áll 31%-os részaránnyal. Második helyen a lepkék szerepelnek 18%-kal. Őket az olyan hártyásszárnyúak (14%) követik a kedveltségi listán, mint a darazsak és hangyák. Bár sokat hallunk pirított sáskákról, az egyenesszárnyúak rendjébe tartozó rovarok csak 13%-át teszik ki az elfogyasztott rovaroknak. Az olyan fajok, mint a kabóca (félfedelesszárnyúak rendje) csak 10%-os kedveltségnek örvendenek, az egyéb rovarok pedig ennél is kisebb arányban vesznek részt az ember táplálásában - áll egy 2013-ban készült FAO tanulmányban.

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Mennyi pénzről beszélünk?

Az ízeltlábúakra épülő iparok globális forgalma néhány éve még csak 12 millió dollár (3 milliárd forint) környékén mozgott, 2023-ra viszont az 522 millió dollárt (132 milliárd forintot) is elérheti - a Global Market Insights kutatása szerint. Más kutatások 1 milliárd dolláros forgalmat jósolnak, természetesen a takarmányiparral együtt.

Vagyis tíz év alatt akár százszorosára emelkedhet a rovarbiznisz globális forgalma.

Környezetbarát

A rovarok nagyon jó "takarmányhasznosítók". Egy kilogramm "tücsökhús" például kevesebb mint 2 kilogramm takarmányból állítható elő, de ez a takarmány lehet szerves eredetű melléktermék vagy hulladék is. Ezzel csökkentik a környezeti terhelést és az üvegházhatású gázok kibocsátását. Tenyésztésük jóval kevesebb ammónia termelésével jár, mint a marha- vagy sertéstartásé, valamint töredék mennyiségű víz felhasználásával jár. Például 1 kg fehérje megtermeléséhez szarvasmarha esetében 21 ezer liter vízre van szükség, sertés esetében 6700 literre, tyúk esetében 4800 literre, tücsök esetében mindössze 8,4 litert igényel. Ráadásul a tücsök teste 80%-ban fogyasztható, míg a sertés és baromfi csak 55%-ban, a marha csak 45%-ban (Van Huis, 2013.) Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a rovarok esetében az állatról emberre terjedő betegségek (zoonózisok) esélye csekély.


Legalább a takarmányba tegyük bele!

Az ehető rovarok magas tápértékkel rendelkeznek, a tömeg-fehérje arányuk nagyon kedvező. A fehérjekinyerés céljára engedélyezett rovarok közül leginkább ismert a fekete katonalégy lárvája (nyű), amelynek felhasználásával az extrahált szójadara 25%-a, míg a szójapogácsa 50%-a kiváltható. A házi tücsökből előállított fehérje is kiváló alternatív forrás, mert nyersfehérje tartalma 62%. Aminosav-összetétele azonban a baromfi és sertés számára nem kielégítő, ezért alkalmazása során aminosav-kiegészítés szükséges - hangsúlyozta Dr. Mézes Miklós akadémikus a rovaripari konferencián.

EZ IS ÉRDEKELHET
A lisztkukacban lévő telítetlen zsírsavak aránya (mint az omega-3) megfelel a tengeri halakban mért szintnek, de fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok tekintetében sem maradnak le a halak mögött. A rovarok nemcsak egészben, de granulálva vagy pasztaként is forgalmazhatók, illetve a fehérje, a zsír, a kitin és az ásványi anyagok külön-külön is kinyerhetők az állatból. Ez utóbbi még túl költséges folyamat, de gépesítve, automatizálva, nagy mennyiségben végezve jóval olcsóbbá tehető.

Elhárultak a forgalmazás jogi akadályai

Az Európai Bizottság tavaly nyáron már engedélyezte is a rovaralapú takarmány használatát, de 2018-tól emberi fogyasztásra is használhatók az ilyen élelmiszerek, ha azokat az (EU) 2015/2283. rendelet szerint "új élelmiszerként" engedélyezik. A 2018. január 1-ig jogszerűen forgalomba került termékeket is alá kell vetni procedúrának. Figyelem, az Európai Bizottság csak a forgalmazhatóság elvi engedélyét adja meg, a kereskedés feltételeire egyéb előírásokat is szabhat a tagállam.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?