Tyúkok masíroznak a húsok között - Így néz ki egy garázsüzem (videó)

agrarszektor.hu
Több ezer kilónyi lejárt szavatosságú és ismeretlen eredetű hústerméket foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a Pest-megyei Péterin. Egy helyi kistermelő élelmiszer-előállításra alkalmatlan körülmények között dolgozta fel termékeit, amelyek jelentős részét más gazdálkodóktól vásárolta fel, majd sajátjaként értékesítette a környező települések piacain.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy 5700 kilogramm lejárt szavatosságú hústerméket vontak ki a forgalomból a NÉBIH szakemberei. A Pest-megyei Péterin végrehajtott ellenőrzéskor egy helyi kistermelőnél élelmiszer-előállításra alkalmatlan körülményeket találtak. Az üzemet takarítatlan garázsban rendezték be, ahol tyúkok is szaladgáltak a termékek között. A feldolgozó helyiségek, a hűtők és a füstölők nem feleltek meg az előírásoknak: a termelő penészes szemeteskukában pácolta a hústermékeit és koszos üstökben olvasztotta az ipari zsírt.

A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat, ezért az előállító helyen talált ötvenkét tétel közül negyvenhat nem volt nyomonkövethető. Emellett hat terméknél is lejárt a szavatossági idő, így például az ellenőrzéskor 2012 márciusáig fogyasztható fokhagyma port és 2013 elején lejárt kötözött sonkát is találtak - közölte a NÉBIH.

A lebuktatott termelő a péteri, a sülysápi és a diósdi piacon is árusította termékeit. Az engedélyezett heti egy sertésvágásból viszont nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért az alapanyagok (például a zsírszalonna, a sertés apróhús, a marhanyelv) és a késztermékek (a paraszt májas, a füstölt oldalas, a füstölt szalonna) egy részét más gazdálkodóktól vásárolta. Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, utóbbiakat pedig átcsomagolta.

A NÉBIH szerint a legnagyobb, mintegy 2883 kilogrammos mennyiségben étkezési zsírt kellett megsemmisíteniük. A kivont alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket ekkora mennyiségben egy kistermelő több mint két év alatt tudná előállítani.

A NÉBIH ezt a videót készítette a "garázsüzemről":

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55