2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Élelmiszerpiac

Újabb áfacsökkentések: Győrffy-Varga csúcstalálkozó készül

A GDP-növekedés, az államháztartási hiány és az infláció függvényében további élelmiszerpiaci ütemezett áfacsökkentéseket szorgalmaz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely erről megállapodást kötne a kormánnyal. Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ügyben várhatóan már a jövő héten tárgyal Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Megállapodást kötne a kormánnyal a NAK annak érdekében, hogy az alapvető élelmiszereknél további ütemezett áfacsökkentéseket lehessen végrehajtani – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Győrffy Balázs. Szerinte a megállapodásban rögzíteni kellene, hogy a hazai élelmiszerpiacon szükség van újabb áfamérséklésekre, mivel ezeknek piactisztító és keresletnövelő hatásuk van.

A NAK a további áfacsökkentéseket a fontosabb gazdasági mutatók alakulásához kötné. Így elsősorban a GDP-növekedést, az államháztartási hiányt és az inflációt vennék figyelembe, de Győrffy Balázs ezzel kapcsolatban konkrétumokat egyelőre nem kívánt közölni. Mindenesetre az elképzelések szerint újabb élelmiszertermékeknél léphetne életbe 5 százalékos áfakulcs, ha a gazdasági mutatók megfelelően alakulnának.

Az ütemezett áfamérséklések előkészítése érdekében a NAK elnöke várhatóan már a jövő héten egyeztet Varga Mihállyal. Mint ismert, a Földművelésügyi Minisztérium az utóbbi időszakban többször is deklarálta, hogy egyetért a további áfacsökkentésekkel.

Az elmúlt években már több terméknél – így a sertésnél, a szarvasmarhánál, a juhnál, a baromfinál, a tojásnál és a friss tejnél – mérséklődött 5 százalékra az áfa, a jövő évtől pedig a hal áfáját viszik le erre a szintre. Győrffy Balázs szerint különösen fontos lenne, hogy 2018. január elsejétől a hosszan eltartható – UHT, ESL – tejeknél is 5 százalékos áfa lépjen életbe. Legkésőbb 2019-től pedig a kenyérféléknél és a pékáruknál, illetve a zöldségeknél és a gyümölcsöknél kellene csökkenteni a kulcsot, ha e termékeknél az adómérséklést a jövő év elejére nem lehetne előrehozni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu