Újabb malmot hirdettek meg a Sikér felszámolásában

MTI
Március elején hirdette meg az első vagyonelemeket a tatabányai Sikér Malomipari Zrt. felszámolása kapcsán a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. A közel 1,2 milliárd forintos tételsor most újabb 900 millióval bővült, hiszen immár a csődbe jutott cég szekszárdi malmára is benyújthatók a pályázatok. Pár héten belül a nagykátai gabonatároló telep, illetve a budapesti, Öv utcai pékség hirdetményét is közzéteszik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Cégközlönyben március 23-án megjelent hirdetmény szerint a 34 ezer négyzetméteres szekszárdi ingatlan, valamint a malomüzemi gépek irányára 900 millió forint. Az ingatlant a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. 650 millió forintos jelzálogjoga terheli, a pályázatokat április 22-ig lehet benyújtani.

Amint az agrárszektor.hu is megírta, március 2-án jelent meg az első - a Sikér Zrt. tulajdonában lévő bicskei és érsekvadkerti malmokra szóló - pályázati felhívás, amely közel 1,2 milliárd forint értékben sorolt fel vagyonelemeket. A nyilvános értékesítésen április 1-jéig nyújthatók be pályázatok.

Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos most az MTI érdeklődésére közölte, hogy március 30-án a nagykátai gabonatároló telep, áprilisban pedig a budapesti, Öv utcai pékség hirdetményét is közzéteszik. A cég tatabányai irodaházának és balatonboglári malmának értékbecslése még nem készült el.

A felszámolóbiztos tájékoztatása szerint a céggel szemben fennálló, nyilvántartásba vett követelések összege 6,5 milliárd forint, amelyből még jelenleg is egyeztetés alatt van néhány hitelező - nem kellően dokumentált - követelése. Az összes követelésből 1,7 milliárd forint a búzabeszállítóké. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve három, zálogjoggal rendelkező bank bukják a legnagyobbat az ügyleten. Az is nyilvánvaló, hogy az összes hitelezői követelést nem lehet majd kielégíteni.

A Sikér Zrt. felszámolása 2016. október 20-án indult el, hitelezői választmány azonban még nem alakult, mert a január 5-én tartott hitelezői gyűlésen nem jelentek meg kellő számban a hitelezők. A cég évi mintegy százezer tonnás termelésével a magyar piacon 10 százalékos részesedéssel rendelkezett. A társaság 2014-ben 10,4 milliárd forint nettó árbevétel mellett 90 millió forintos nyereséget, 2015-ben viszont 8,3 milliárd forint árbevétellel 290 millió forintos veszteséget könyvelt el.

A vállalkozás tulajdonosa, Blázsik Ferenc a felszámolás előtt a társaság súlyos helyzetét egy évekig elhúzódó versenyhivatali eljárással, valamint a finanszírozó bankok és a hitelbiztosítók együttes visszalépésével magyarázta. A bíróság tavaly júliusban szüntette meg a csődeljárást, miután a februárban fizetési haladékot kérő Sikér Malomipari Zrt.-nek nem sikerült megállapodnia hitelezőivel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?