Ütjük-vágjuk a GMO-t: új címkézés védhet bennünket

agrarszektor.hu
Elkészült a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes élelmiszerek címkézésének jogszabályi kerete, amely várhatóan az év első felében lép hatályba. Az új szabályokat a tejre, a húsra, a halra, a méhészeti termékekre, a növényi élelmiszerekre, a tojásra, illetve a belőlük készült összetett élelmiszerekre dolgozták ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az önkéntes jelöléssel a termelők a jövőben jelezhetik a fogyasztóknak, hogy termékeik GMO-mentes gazdálkodásból származnak - foglalta össze a szabályozási változtatásokat Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A címkézéshez a gazdálkodóknak rendeletben meghatározott követelményeket kell teljesíteniük. A tárca közleménye szerint az új szabályozást a tejre, a húsra, a halra, a méhészeti termékekre, a növényi élelmiszerekre, a tojásra, illetve a belőlük készült összetett élelmiszerekre dolgozták ki, és várhatóan az év első felében lép életbe.

Számos jelentős ökológiai probléma hozható összefüggésbe a génmódosított növények termesztésével, hiszen nem csupán a védett állatokat és növényeket veszélyeztetik, de kiszorítanak számos őshonos kultúrát, a biodiverzitás csökkenéséhez vezethetnek - áll a közleményben. Magyarország elsőként ültette át 2015-ben nemzeti jogrendjébe azt az új irányelvet, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem.

Magyarország az új jogszabály alapján minden olyan GMO-ra tilalmat kíván bevezetni, amely termesztési engedélyt kap a közeljövőben. Magyarország támogatja azt az elképzelést is, amely lehetővé tenné a GMO-s élelmiszerek és takarmányok tiltását.

NEKED AJÁNLJUK
Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés
Növény

Tisztázzuk a fogalmakat: GMO és precíziós nemesítés

Az első transzgénikus növény, GMO (Genetically Modified Organisms, genetikailag módosított élőlény), a dohány volt 1983-ban, ahol agrobaktérium segítségével baktériumokból származó antibiotikumrezisztencia géneket építettek be.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?