Vargáék a versenyhivatalhoz fordulnak, ha megbukik az áfacsökkentés

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordul a Varga Mihály vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ha a piaci szereplők - megsértve a versenyjogi szabályokat - úgy befolyásolják a piaci folyamatokat, hogy ne érvényesüljön a januári élelmiszergazdasági áfacsökkentések hatása. Az áralakulást az NGM elemzői vizsgálják. A tárca az első eredményeket február közepére ígéri.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tárca elemzői vizsgálják, hogy az élelmiszerárak alakulását a piaci viszonyok befolyásolják-e - szögezte le az agrárszektor.hu kérdésére az NGM a januári élelmiszerpiaci áfacsökkentések kapcsán. A tárca tájékoztatása szerint az első eredményekhez meg kell várni február közepét, amikor a tavalyi és idei első havi árakat már össze lehet hasonlítani.

A minisztérium lépéseket helyez kilátásba arra az esetre, hogy az élelmiszerágazat meghatározó szereplői a piac önszabályozó rendszerébe jogsértő módon avatkoznak be. Ha a vállalkozások - legsúlyosabban megsértve a versenyjogi szabályokat - az árakat például árkartellel befolyásolják, a tárca a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak a minisztérium.

Mint ismert, januártól több terméknél, illetve szolgáltatásnál csökkent az áfa. Az élelmiszerpiacon a friss tejnél 18 százalékról, a baromfitermékeknél és a tojásnál 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a kulcs.

A kormány az adóintézkedésekkel a piaci versenyt és a tisztességes vállalkozásokat kívánja segíteni - szögezte le az NGM. A fogyasztói árak alakulásába is csak adóintézkedéseken keresztül, indirekt módon - az uniós és az alaptörvényi alapelveket figyelembe véve - avatkozhatnak be. Az áfacsökkentésekkel a kormány célja, hogy az így kieső - 2017-ben mintegy 55 milliárd forintos - költségvetési bevétel ne a kereskedőknél, hanem a fogyasztóknál maradjon - állapította meg a minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?