Végleg leszámoltak! - Ez a lánc elsőként lépett a világon

agrarszektor.hu
Elsőként vonja ki a világon a genetikailag módosított (GMO) élelmiszereket kínálatából egy amerikai gyorsétterem lánc. A Chipotle elnevezésű hálózat azzal indokolja a döntést, hogy a GMO-k hosszú távú hatásai vitatottak és termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet. Az étteremlánc viszont a csirke- és a disznóhúsoknál várhatóan ezután sem tudja kiküszöbölni a GMO-hatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kivonja a GMO-tartalmú ételeket - chipseket, tortillákat, salátákat és szószokat - éttermeiből az amerikai tőzsdén is szereplő Chipotle, amely mexikói ételeket forgalmaz. Emellett az étteremlánc lecseréli az összes GMO-tartalmú alapanyagot (például a szójaolajat) GMO-mentes napraforgó olajra és rizsolajra.

Az étterem vezetősége azért veszi ki a GMO-tartalmú élelmiszereket a kínálatból, mert kétségeik támadtak a genetikailag módosított alapanyagok minőségével és megbízhatóságával szemben. Úgy vélik, a GMO-k hosszú távú hatásai megkérdőjelezhetők, ráadásul termesztésük súlyosan károsíthatja a környezetet is.

A gyorsételeket nem kötelező olcsó, tartósítószerekkel és mesterséges színezékekkel kezelt alapanyagokból készíteni - nyilatkozta Steve Ells, a gyorsétterem lánc vezérigazgatója. Szerinte a GMO-s élelmiszerek egyelőre beváltatlan ígéretek csupán, így az étteremlánc a tradicionális megoldásokat szeretné megőrizni. Az étteremlánc - amely a 2013-as adatok szerint 1500 éttermével az USA tizenhatodik leglátogatottabb ilyen hálózata - már korábban is tett lépéseket a GMO-mentes étlap kialakításáért, de csak mostanra sikerült száműznie a kérdéses élelmiszereket.

Az újítások ellenére egyes források szerint a Chipotle csirke-és disznóhúsból készült ételei továbbra is olyan állatokból készülhetnek, amelyek GMO takarmányt esznek. Az USA-ban ugyanis általánosan elterjedt a GMO-növények termesztése és takarmányozási felhasználása - írja a newyorktimes.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58