Vészesen közeleg a határidő! - Tumultus lehet az új igazolványok miatt

agrarszektor.hu
Torlódások alakulhatnak ki a következő napokban az agrárkamarai falugazdászoknál, ha az érintett termelők az utolsó pillanatokra hagyják új őstermelői igazolványaik kiváltását. A gazdák március 20-ig kérelmezhetik, hogy papír alapú lejárt igazolványaik helyett kártya alapú elektronikus igazolványokat kapjanak. Fennakadásokat okozhat azonban, hogy a falugazdászok nem tudnak azonnal intézkedni, ha a kérelmezőkről elavult vagy hibás adatok szerepelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nyilvántartásában.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Január 1-én lépett hatálya az a kormányrendelet, amely az új mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szól. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a termelők a papír alapú régi dokumentumok helyett kártya alapú, elektronikus igazolványokat kapjanak, amelyek 5 évig lehetnek érvényesek.

Azok a gazdálkodók, akiknek igazolványa korábban hatályát vesztette, március 20-ig kérelmezhetik az új igazolványok kiváltását. Adóévre vonatkozó, hatályos igazolványra és értékesítési betétlapra van ugyanis szükségük ahhoz, hogy őstermelői státuszuk - például biztosítottságuk, értékesítési lehetőségük - ne sérüljön.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint még sok olyan gazdálkodó van, aki szerepel a korábbi őstermelői nyilvántartásban, de nincs érvényes igazolványa. Ezért a NAK arra hívja fel a figyelmet, hogy ők minél hamarabb keressék fel az állandó lakhelyük szerinti falugazdászt, hogy ne alakuljanak ki torlódások a március 20-i határidő közelsége miatt.

A kép illusztráció (MTI-fotó: Kollányi Péter)

A falugazdászok az őstermelővel, illetve az igazolvánnyal kapcsolatos adatokat a NÉBIH-nél vezetett őstermelői nyilvántartási rendszerben rögzítik. Ugyanakkor a nyilvántartás egyes adatait - például a nevet, a lakcímet, az adóazonosító számot vagy az adószámot - nem módosíthatják, mivel azok az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási rendszeren alapulnak.

Ezért a falugazdászok nem tudnak azonnal intézkedni azokban az esetekben, amikor a NÉBIH és az MVH nyilvántartásában még olyan - elavult vagy téves - adatok szerepelnek, amelyek eltérnek a megfelelő hatósági igazolványokkal alátámasztott, valós ügyféladatoktól. Így ideiglenes igazolványokat sem állíthatnak ki, ha a nyilvántartási rendszerekben szereplő adatok egymással nem egyeznek meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?