2017. november 23. csütörtök Kelemen, Klementina

Hírek - Élelmiszerpiac

Vészesen közeleg a határidő! - Tumultus lehet az új igazolványok miatt

Torlódások alakulhatnak ki a következő napokban az agrárkamarai falugazdászoknál, ha az érintett termelők az utolsó pillanatokra hagyják új őstermelői igazolványaik kiváltását. A gazdák március 20-ig kérelmezhetik, hogy papír alapú lejárt igazolványaik helyett kártya alapú elektronikus igazolványokat kapjanak. Fennakadásokat okozhat azonban, hogy a falugazdászok nem tudnak azonnal intézkedni, ha a kérelmezőkről elavult vagy hibás adatok szerepelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) nyilvántartásában.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Január 1-én lépett hatálya az a kormányrendelet, amely az új mezőgazdasági őstermelői igazolványokról szól. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a termelők a papír alapú régi dokumentumok helyett kártya alapú, elektronikus igazolványokat kapjanak, amelyek 5 évig lehetnek érvényesek.

Azok a gazdálkodók, akiknek igazolványa korábban hatályát vesztette, március 20-ig kérelmezhetik az új igazolványok kiváltását. Adóévre vonatkozó, hatályos igazolványra és értékesítési betétlapra van ugyanis szükségük ahhoz, hogy őstermelői státuszuk – például biztosítottságuk, értékesítési lehetőségük - ne sérüljön.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint még sok olyan gazdálkodó van, aki szerepel a korábbi őstermelői nyilvántartásban, de nincs érvényes igazolványa. Ezért a NAK arra hívja fel a figyelmet, hogy ők minél hamarabb keressék fel az állandó lakhelyük szerinti falugazdászt, hogy ne alakuljanak ki torlódások a március 20-i határidő közelsége miatt.

A kép illusztráció (MTI-fotó: Kollányi Péter)

A falugazdászok az őstermelővel, illetve az igazolvánnyal kapcsolatos adatokat a NÉBIH-nél vezetett őstermelői nyilvántartási rendszerben rögzítik. Ugyanakkor a nyilvántartás egyes adatait – például a nevet, a lakcímet, az adóazonosító számot vagy az adószámot – nem módosíthatják, mivel azok az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási rendszeren alapulnak.

Ezért a falugazdászok nem tudnak azonnal intézkedni azokban az esetekben, amikor a NÉBIH és az MVH nyilvántartásában még olyan – elavult vagy téves – adatok szerepelnek, amelyek eltérnek a megfelelő hatósági igazolványokkal alátámasztott, valós ügyféladatoktól. Így ideiglenes igazolványokat sem állíthatnak ki, ha a nyilvántartási rendszerekben szereplő adatok egymással nem egyeznek meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu