Vigyázat! - Túl sok a vegyszer az egyiptomi paprikában

agrarszektor.hu
Rovarölő növényvédőszer-maradékot mutatott ki a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén vett egyiptomi étkezési paprika mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A termék visszahívása, illetve a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén tárolt, 60 kilogramm egyiptomi származású paprikából vettek hatósági mintát az éves élelmiszerlánc-biztonsági monitoring terv részeként április 27-én - közölte a Nébih.

Szeretne többet profitálni az uniós forrásokból? Érdekli, milyen kiugrási lehetőségei vannak a hazai mezőgazdaságnak? Többet szeretne tudni az élelmiszeripar fejlesztési lehetőségeiről vagy a húsipar jövőjéről?
Jelentkezzen most a Nyugat-magyarországi Agrárfórum 2016 konferenciára, ahol kivételes kapcsolatépítési lehetőségekkel, és az ország vezető agrárszakembereivel várjuk Önt!

Az étkezési paprikában a Nébih laboratóriuma lambda-cihalotrin (rovarölő hatású) növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben. Ez azt jelentette, hogy 0,1 mg/kg helyett 0,23 mg/kg értéket mértek. Ez a növényvédőszer-hatóanyag a szívó és rágó kártevőkkel szemben nyújt védelmet.

A hivatal közleménye szerint a tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A jogszabály által előírt szermaradék-határérték (MRL) ugyanis nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése nem jelent minden esetben veszélyt az egészségre. E határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédőszer- használat a lehető legminimálisabb legyen. A forgalomba kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük e határérték-előírásoknak.

A Nébih kockázatbecslésen alapuló, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet, amellyel elsősorban a friss, fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék növényvédőszer-maradék tartalmát ellenőrzi. A vizsgálatok célja, hogy a növényvédő szeres kezelések élelmiszer-biztonsági kockázatát kiszűrhessék. Az egyiptomi paprika tétel szennyezettségét is a monitoring rendszer részeként tárták fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03