Vigyázat! - Veszélyes tortákat árusítanak a neten

agrarszektor.hu
Betiltotta egy, az egészségre ártalmas torta forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az interneten szabálytalanul értékesített termékben a megengedett határértéknél nagyobb mennyiségben mutatták ki az úgynevezett azorubin (E122)színezéket. A NÉBIH azonnali hatállyal beszüntette a cukrász végzettség nélküli személy tevékenységét. A hivatal arra kéri a fogyasztókat, hogy fokozott óvatossággal rendeljenek élelmiszert az interneten.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Közérdekű bejelentés miatt indított vizsgálatot a Nébih egy cukrász végzettség nélküli személy ellen - közölte a hivatal. Az illető olyan színes formatortákat értékesített az interneten, amelyeket ellenőrizetlen háztartási körülmények között készített. A hivatal szakemberei analitikai laboratóriumban vizsgálták meg a tortát, amelyben a határérték feletti mennyiségben mutatták ki az úgynevezett azorubin (E122) nevű ételfestéket.

Az azorubin egy szintetikus színezék, amely az élelmiszereket pirosra festi, vízben jól oldódik és a fénnyel, hővel szemben ellenálló. Szakemberek szerint a fogyasztása az érzékenyeknél allergiát okozhat, nagyobb mennyiségben pedig súlyosabb mellékhatásokat is kiválthat.

A 2015. április elsejétől érvényes, azorubin felhasználásról szóló közösségi és hazai szabályozás szerint a nem csomagolt élelmiszereknél is kötelező a fogyasztókat tájékoztatni a színezék nevéről, vagy annak E-számáról. Emellett fel kell tüntetni azt is, hogy az a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat-e.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta a tevékenység folytatását, az illető pedig felszámolta azt az internetes felületet, amelyen a tortákat forgalmazta. A hivatal felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy internetes vásárlás esetén is csak biztonságos, hivatásos élelmiszer-forgalmazótól, élelmiszer-előállítótól vásároljanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13