Vízhiány az egész EU-ban: azonosították a szükséges intézkedéseket

agrarszektor.hu
A víz iránti kereslet, illetve annak elérhetősége Európa több pontján is kritikus szintet ért el, ráadásul a klímaváltozás miatt ez a tendencia a jövőben csak erősödni fog - figyelmeztet hétfőn közzétett jelentésében a Bizottság.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A dokumentum szerint 2009-2010-ben a vízhiány - a korlátozott vízforrások, a magas kereslet és a kevés eső eredményeként -főként Európa déli területein jelentkezett. A tagállamok közül Csehország, Ciprus és Málta jelezte, hogy folyamatosan vízhiánnyal kellett szembenézniük.

Öt tagállam - Franciaország, Magyarország, Nagy-Britannia, Portugália és Spanyolország - jelzett aszályt, illetve azt, hogy az eső mennyisége a hosszú távú átlagnál kevesebb volt, négy ország pedig - Hollandia, Svédország, Franciaország és Románia - helyi szinten korlátozott vízhiányt tapasztalt.

A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a vízhiány és az aszály nem kizárólag a mediterrán térség sajátja. Néhány ritkán lakott, északi területtől eltekintve, melyek bőségesen rendelkeznek vízzel, ez a probléma az egész EU-ban tetten érhető.

A dokumentum azonosította azokat az intézkedéseket is, melyek a tagállamok részéről sokat jelentenének. Például nagyon kevés helyen hoztak eddig olyan jogszabályt, amely javítaná az épületek vízhatékonyságát. Szintén kevés ország tesz valamit az illegális vízkivételek ellen, ráadásul megoldást kellene találni a vízvezeték-hálózatok veszteségei ellen is.

A Bizottság a tervek szerint 2012-ben vizsgálja felül vízpolitikáját. Ez egyebek között a vízfelhasználás hatékonyságára, a jobb tervezésre és a végrehajtás megfelelő eszközeire helyezi majd a hangsúlyt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?