2019. december 6. péntek Miklós

Hírek - Európai Unió

2020-tól másképp vizsgálják a szermaradékokat a takarmányban és az élelmiszerekben

A nak.hu arról tájékoztat, hogy 2020. január 1. után új jogszabály lép hatályba a szermaradékok vizsgálatára. A 22018/555 végrehajtási rendelet hatályát veszti, de a 2019-ben begyűjtött mintákat 2020. szeptember 1-jéig még ez alapján kezelhetik.
 
 

Megjelent az Európai Bizottság 2019/533/EU végrehajtási rendelete a növényi és állati eredetű élelmiszerekben, illetve azok felületén található növényvédőszer-maradékok értékelésére irányuló, összehangolt uniós ellenőrzési programról. A program a 2020., a 2021. és a 2022. évekre vonatkozik.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az unióban a táplálkozás fő összetevőit harminc-negyven élelmiszer alkotja. Mivel a növényvédő szerek használata három év alatt jelentős változásokat mutat, ezért az előfordulásukat hároméves ciklusokban más-más metódusban kell ellenőrizni a takarmányokban és élelmiszerekben. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) tudományos jelentést nyújtott be a peszticid-ellenőrzési program tervezésének értékeléséről. Következtetése szerint legalább 32 különböző élelmiszerből álló 683 mintavételi egység figyelembevételével, 0,75 százalékos hibahatár mellett a megengedett növényvédőszer-maradék határértékek túllépésének aránya 1 százalék körülire tehető.


E minták begyűjtését a tagállamok között a lakosság létszámával arányosan kell elosztani, termékenként és évente legalább 12 mintával számolva. A Bizottság honlapján megtalálható az „Élelmiszerekben és takarmányokban jelen lévő növényvédőszer-maradékok elemzésére vonatkozó minőség-ellenőrzési és hitelesítési eljárásokkal kapcsolatos iránymutatás”. Jelen rendelet további részleteket tartalmaz a mintavételre és az eredmények értékelésére vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu