2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Európai Unió

A francia elnök feltette a kérdést: tényleg védi az unió a gazdákat?

"Tényleg védi a Közös Agrárpolitika (KAP) a gazdáinkat és a fogyasztóinkat?" – tette fel a kérdést Európa jövőjével és a szükséges reformokkal foglalkozó szerdai beszédében Emmanuel Macron francia államfő. Egyelőre semmi biztosat nem tudni arról, milyen irányt vehet az uniós KAP 2020 után.
 
 

Tabuk nélkül jó kérdéseket kell feltennünk magunknak – állapította meg beszédében Emmanuel Macron a nemzetközi híradások szerint. Majd így folytatta: „Tényleg védi a Közös Agrárpolitika a gazdáinkat és a fogyasztóinkat? Nem vagyok biztos benne. Remélem, hogy elkezdhetünk egy vitát egy új KAP-ról”.

Az Európai Bizottság várhatóan novemberben hozza hivatalosan nyilvánosságra, milyen változtatásokat javasol a KAP-ban a 2020-tól kezdődő új uniós költségvetési ciklusra. Ezután derülhet ki, milyen álláspontot alakítanak ki az elképzelésekről a tagországok.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az eddigi nyilatkozatok szerint Magyarország nem értene egyet azzal, hogy a KAP közösségi forrásai csökkenjenek. A korábbi brüsszeli vitaindító megállapítások ugyanakkor felvetik annak a veszélyét, hogy a KAP forrásait mégis lefaragják, és más célokra - például a migránsválság kezelésére - csoportosítják át. Emellett az sem kizárt, hogy a megmaradó támogatásokhoz a mostaninál is több feltétel teljesítésével juthatnak csak hozzá a gazdák. A KAP jövőjével kapcsolatos vélemények azonban egyelőre csak spekulációknak tekinthetők - szögezte le egy közelmúltbeli fórumon a Földművelésügyi Minisztérium.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu