2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Európai Unió

A franciák második éve nyögik az időjárást - Itt az európai körkép!

Extrém szárazról fordult fullasztóan csapadékosra Franciaország időjárása, így megint elcsúsztak a búzavetéssel (ahogy a kukoricabetakarítással is). Kelet-Európában egészen mostanáig 2-4 fokkal volt melegebb a sokévi átlagnál. A száraz időjárásnak csak a november vetett véget - még éppen idejében, hogy elégedettek lehessünk a vetések állapotával. Gyors európai körkép következik a MARS legfrissebb jelentése alapján.
 
 

Németországot képzeletben kettészelve tőle nyugatra átlagosan alakult az időjárás október 1. és november 20. között, míg ettől keletre 2-4 fokkal a sokévi átlag fölött volt a napi átlaghőmérséklet az Európai Bizottság MARS rendszere szerint, és ezen a héten is folytatódott az átlagosnál 1-4 fokkal melegebb időjárás.

Nagyobb hatással volt az őszi mezőgazdasági munkákra a csapadékösszeg alakulása, ami a sokévi átlag tükrében kiugróan magas volt Francia- és Olaszországban. Az esőzések miatt az Egyesült Királyságban, Íroszágban, a Benelux-államokban és Franciaországban a szokásosnál kisebb területen tudták elvégezni az őszi kalászosok vetését. A korán vetett állományok állapota kitűnő, a megcsúszott vetéseké elmaradást mutat. Olaszország északi részén akadályozta az esőzés a búzavetést, míg a déli területeken profitáltak az átlagosnál csapadékosabb viszonyokból, ami különösen a durumbúzának kedvezett.Ezzel szemben Magyarországon, Romániában és Bulgáriában az átlagosnál szárazabb időjárás akadályozta a búzavetést. Hazánkban azóta kedvezőre fordultak a csapadékviszonyok, és helyrejött az állomány, a másik két tagállamban viszont sokkal tovább tartottak a száraz kondíciók, a bolgároknál még most is aszály van. Spanyolországban és Portugáliában egy extrém forró nyár után a végsőkig elhúzódott a vetés, ami így egészen decemberig eltart a két országban.

Alább a bal oldali ábra az aszályos (drought), a túl sok (rain surplus) és a túl kevés (rain deficit) csapadékot kapott térségeket ábrázolja október 1. és november 20. között, a jobb oldali ábra pedig azt érzékelteti, hogy ez hol befolyásolta lényegesen a búzavetést. Ha mi úgy éreztük, hogy messze nem ideálisak a feltételek, akkor képzeljük el, mit éltek át a franciák vagy a bolgárok.


A repce vetése a legfontosabb termőterületeken száraz periódusra esett, így volt ez Német- és Franciaországban, de Bulgáriában és Romániában is, ezekben az államokban az ötéves átlagtól el fog maradni a növény termőterülete. Az időjárás azóta kedvezőre fordult, így az elvetett állományok többsége jó kondícióban megy a télbe, csak Franciaországban vannak térségek, ahol már fulladozik a repce.

Magyarországon a jelentés szerint a vetéskor uralkodó száraz időjárás ellenére a tavalyinál nagyobb a repce termőterülete, ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy a meleg időjárás miatt a legtöbb területen mostanra túlfejlődött az állomány, ami a jövő évi hozamok csökkenését hozhatja. Az Egyesült Királyságban jól sikerült a repcevetés, de a rovaroktól sokat szenvedtek az állományok. Lengyelországban kitűnő állapotban vannak a táblák.

Címlapkép: gettyimages.com

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu