2017. november 22. szerda Cecília

Hírek - Európai Unió

A gazdák miatt most bekeményíthet Brüsszel

Főként a mezőgazdasági termelők viselik a piaci áringadozások terheit, ezért meg kell reformálni az ellátási láncra vonatkozó uniós szakpolitikai keretrendszert – javasolja az agrárpiacot vizsgáló uniós munkacsoport. A testület szerint vissza kell szorítani a tisztességtelen kereskedelmi módszereket is és meg kell könnyíteni a hozzáférést a forrásokhoz.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Jelentős szabályozási változtatásokat javasol a termelők helyzetének javítása érdekében az a mezőgazdasági piacokat vizsgáló munkacsoport, amelyet az Európai Bizottság (EB) bízott meg. A Cees Veerman egykori holland mezőgazdasági miniszter vezette munkacsoport most nyújtotta be jelentését, amely a testület javaslatait tartalmazza.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A szakértők a mintegy 70 oldalas értékelésben egyebek mellett arra jutottak, hogy az ellátási lánc szakpolitikai keretrendszerét "tovább lehet és kell is javítani", hiszen elsősorban a mezőgazdasági termelők viselik az áringadozások és az alacsony értékesítési árak stagnálásának terheit - közölte az MTI. Közösségi szinten új szabályokat kell bevezetni a tisztességtelen kereskedelmi módszerek visszaszorítása érdekében is, továbbá a tagországokban hatékony mechanizmusokat kell életbe léptetni az előírások érvényre juttatására. Szorgalmazták emellett "a piaci átláthatóság növelését, a mezőgazdasági termelők közötti együttműködés mélyítését, a forrásokhoz való hozzáférés megkönnyítését, valamint a kockázatkezelési eszközök használatának elterjesztését.

Az Európai Bizottság azt közölte, hogy tekintetbe fogják venni a munkacsoport ajánlásait, illetve mérlegelni fogják a megfelelő szakpolitikai válaszintézkedések meghozatalát. „Arra a megállapításra jutottunk, hogy meg kell erősíteni a termelők élelmiszerláncban betöltött szerepét” – fogalmazott Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztos.


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu