A következő pályázatomat már magam írom - interjú Baranyiné Papp Katalin Fiatal Gazdával

agrarszektor.hu
Okleveles agrármérnökként 2000-ben kezdett gazdálkodni, a 2008-ban elnyert Fiatal Gazda pályázatnak köszönhetően azonban önállóan, a családi gazdaságtól függetlenül folytatja tevékenységét. Baranyiné Papp Katalinnal beszélgettünk a tavalyi év eredményeiről, terveiről, várakozásairól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Mióta folytat gazdálkodást? Hogyan kezdte?

Baranyiné Papp Katalin: Édesanyám családi gazdaságának tagjaként kezdtem gazdálkodni a 2000-es évek elején. Később, 2008-ban léptem külön útra, egyéni gazdálkodóként, amiben nagy segítséget jelentett a Fiatal Gazda pályázaton elnyert összeg, melyet földvásárlásra tudtam fordítani.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron folytat termelést, és pontosan miket termel?

Baranyiné Papp Katalin: Szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozom, bár utóbbi a mezőgazdasági tevékenységem kis részét teszi ki, a fő profil a növénytermesztés. Jelenleg 80 hektáron folytatok gazdálkodást, mely teljes egészében saját tulajdon. A földterület egy részét korábban a családi gazdaság használta, másik részét bérbe adtam, a többit pedig a 2008-ban elnyert Fiatal Gazda pályázati összegből, valamint a mellé felvett birtokfejlesztési célú hitelből vásároltam.

Növények közül elsősorban kukorica, illetve szója termesztéssel foglalkozom, utóbbiból csak vetőmagot állítok elő. Ez a két növény az ugyanis, melyről úgy gondolom, hogy a piacon is megfelelő a kereslet irántuk. Szóját a környékbeli gazdák már lassan 10 éve termesztenek, mivel ennek is megfelelő a jövedelmezősége. Természetesen én is igyekszem több lábon állni, így ezek mellett - ahogy a vetésforgó is megköveteli - őszi árpát, repcét és napraforgót is termesztek.

Agrárszektor.hu: Ha már a piaci kereslet szóba került, Ön hogyan értékesíti terményeit? Elégedett ezzel az értékesítési csatornával?

Baranyiné Papp Katalin: Jelenleg kétféleképpen adok túl terményeimen: egyrészt egy helyi mezőgazdasági szolgáltató és kereskedelmi kft. veszi meg a szóján kívül az összes terményemet. Ezzel az értékesítési csatornával teljes mértékben elégedett vagyok, igen jól működő kapcsolati hálóval rendelkezik ugyanis a cég.

Ezen kívül tagja vagyok egy helyi szójaszövetkezetnek, mely azzal a kötelezettséggel jár, hogy rajtuk keresztül kell értékesítenem valamennyi megtermelt szójámat - ilyen formában jut ugyanis a szövetkezet állami támogatásokhoz. Ez a forma is tökéletesen működik, mivel a szövetkezetnek megvan azon előnye, hogy több gazdálkodó, együtt nagyobb mennyiségben tud szóját értékesítésre ajánlani, így az árak is kedvezőbben alakulnak.

Agrárszektor.hu: Többször említette már a Fiatal Gazda pályázatot. Milyenek voltak a tapasztalatai?

Baranyiné Papp Katalin: Ez volt életem első önálló pályázata, de nem ezért kértem segítséget egy helyi pályázatírással is foglalkozó cégtől, hanem mert a benyújtási határidő igen szorított, és a földeken is sok volt a munka.

Ahogy már említettem, 2008-ban nyertem a Fiatal Gazda pályázaton körülbelül 10 millió forintot, melyet teljes egészében földvásárlásra fordítottam. Korábban a családi gazdaságban a szüleim saját maguk írták pályázataikat, így bőven volt rálátásom a folyamatára. Biztos vagyok benne, hogy a legközelebbi pályázatomat már magam fogom elkészíteni, amihez egyedül a pénzügyi terv elkészítésében kell majd a könyvelőnk segítségét kérnem.

Természetesen igyekszem követni a pályázati híreket: az MVH portálján, interneten, újságokból próbálok információkhoz jutni, de szerencsére a helyi falugazdásszal is igen jó a kapcsolatom, így tőle is értesülök a lehetőségekről.

Agrárszektor.hu: Mik a tervei a jövőre nézve? Tervez valamilyen beruházást?

Baranyiné Papp Katalin: Sajnos mindenhez önerő kell, amit egyelőre - főleg a tavalyi év után - nem tudok előteremteni, de természetesen vannak terveim a jövőre nézve. Jelenleg például egyáltalán nem rendelkezem saját gépparkkal, minden gépet igénylő munkát bérmunkában végeztetek.

A jövőben szeretnék gépeket vásárolni, elsősorban munkagépeket - talajművelő gépeket - , de erőgépekre is szükségem lenne, hogy minél kevésbé legyek kiszolgáltatva a külső bedolgozóknak.

Rövidtávon azonban a gazdaság működésével, életben tartásával vagyok elfoglalva, ez az elsődleges célom.

Agrárszektor.hu: Gondolom az Ön gazdaságát is megviselte a tavalyi kedvezőtlen időjárás. Mekkora volt a terméskiesés? Mire számít idén?

Baranyiné Papp Katalin: Szerencsére többféle növénykultúrát termesztek, így nem viselt meg annyira a terméskiesés, de tény, hogy kukoricából például csak az előző évi 60-70 százaléka, míg őszi árpából csak fele termett meg. Tavaly ugyanis a május-júniusi esőzések miatt a földek hetekig, teljesen víz alá kerültek.

A szója hozta a szokásos mennyiséget szerencsére, bár ebből csak igen kis területen folyt termelés. Sajnos napraforgó vetőmagból azonban csak a korábbi évek tizede termett meg.

Jégkárra ugyan kötöttem biztosítást tavaly - mivel arra lehetett - azonban a belvíz által okozott károkra nem. Természetesen megtettem a vis maior bejelentést, ebből azonban nem számítok pénzre, mivel a támogatás megállapításakor a korábbi évek termésátlagát veszik figyelembe, ehhez azonban még nem folytatok elég régóta gazdálkodást.

Idén szerencsére sikerült mindent elvetni, bár az őszi vetést még jelentősen befolyásolta a tavalyi időjárás, így máshova kellett elvetni a növényeket. Az árak alakulása is bíztató, így már csak az időjáráson múlik, hogy milyen lesz az idei évi termés.

Névjegy

Név: Baranyiné Papp Katalin
Születési hely, idő: Szigetvár, 1982.03.24.
Iskolák: Okleveles agrármérnök (egyetemi diploma, Szent István Egyetem, Gödöllő)
Ágazat: szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés
Gazdaság területe: 80 ha
Alkalmazottak száma:
-
Éves árbevétel: 12 millió Ft
Elnyert támogatások: Fiatal Gazdák Induló Támogatása
Családi állapot: Házas

Elérhetőségek


Lakcím: 7971 Hobol, Liliom utca 8.
Tel.: 36306317563
E-mail:
katket@freemail.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13