A szőlőtelepítés is egy lehetőség - interjú Ifj. Kiss László Fiatal Gazdával

Agrárszektor
Ifjabb Kiss László 2008-ban sikeresen nyert a fiatal gazdáknak járó támogatáson, mely összegből egy traktor vásárolt, ami az óta is segítségére van 50 hektáros földterülete művelésében. Ezen kívül felmerült benne a szőlőtelepítés gondolata is. A pályázatokról, gazdaságáról és jövőbeli elképzeléseiről kérdeztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.


Ifj. Kiss László

Agrárszektor.hu: A közelmúltban eredményesen pályázott a Fiatal Gazdálkodóknak járó támogatásért. Mire költötte a pénzt?

Ifj. Kiss László: Így van, 2008-ban nyertem el a pályázati összeget, 10 millió forintot. A pénzből egy Claas Axos 330 típusú traktort vásároltam. Azért ezt, mert univerzális gép, így el tudom vele végezni a szükséges talajmunkákat, a vetést és a vegyszerezést is egyaránt.

Asz.: Milyen pályázatokon vett még részt? Hol értesül a lehetőségektől?

K.L.: Eddig a Fiatal Gazda volt az első pályázat, amit beadtam. A jövőben pedig szeretnék géptámogatásért pályázni, valamint tervezem egy telephely kiépítését is, amit szintén támogatásokból kívánok megvalósítani. Emellett gondolkodom a szőlőtelepítés lehetőségén.

A pályázatokról az interneten, főként az Önök hírportálján értesülök, de emellett a pályázatíróm is figyeli a lehetőségeket, és értesít, ha a számomra megvalósítható és kedvező pályázatok kerülnek kiírásra.

Asz.: Hány hektáron és mit termel földjein?

K.L.:
Jelenleg 50 hektár szántóterületet művelek, melyből 7 hektár a sajátom, a többit pedig bérlem. Most 11 hektáron árpa, 3 hektáron búza, 2 hektáron tritikálé, 4 hektáron napraforgó és a maradék 30 hektáron pedig kukorica terem. Tavaly is ezeket a növényeket vetettem azzal a kivétellel, hogy akkor tritikáléval nem próbálkoztam.

Asz.: Az előző év a gazdálkodók szempontjából elég kedvezőtlenül alakult. Önnek milyen tapasztalatai vannak 2010-ről?

K.L.: Így van, rengeteg gazdatársam károsult az előző évben a sok csapadék és a belvíz miatt, ettől függetlenül nekem jól sikerült az év. Búzából és árpából egyaránt 3-4 tonna/hektár termésátlagot produkáltam, a napraforgóm 4 tonna/hektárral a kukoricám pedig 13 tonna/hektárral zárt. A sok csapadék csak annyi kellemetlenséget okozott, hogy a termőréteg nagyon betömörödött, így a kukorica nehezebben tudott kikelni, de szerencsére a nagyon nedves talaj ellenére sem alakult ki belvíz a földjeimen.

Asz.: Hová tudja a terményei értékesíteni?

K.L.: Főként termelői csoporton keresztül értékesítek, vagy nekik, vagy az ő közreműködésükkel. Nem szoktam a terményeimet lekötni. Általában a környéken lévő felvásárlók között oszlik szét a produktum. Közülük kettő állandó partnerem van, akik az input anyagokat biztosítják nekem, és ennek az ellenértékét termésben térítem meg nekik az aratás után. A maradék terményt pedig a legtöbbet ajánló felvásárlónak adom el.

Asz.: Tervez valamilyen fejlesztést a jövőben? Mik a célok?

K.L.: Mindenképpen szeretnék egy telephelyet létrehozni, amin elképzelésem szerint egy gabonatároló is helyet kapna. Emellett szeretném a gépparkomat is fejleszteni. Szükségem lenne egy szemenkénti kukoricavetőre, melynek a váza teleszkópos, így a közúti közlekedés is megoldható volna vele, emellett szeretnék beszerezni a jövőben egy váltva forgató ekét.

Ahogy azt már mondtam, gondolkodom a szőlőtelepítésen, erre a jövőben szeretnék pályázni, és ha sikerül, akkor az ehhez szükséges eszközöket és gépeket is be kell szereznem.

Névjegy:

Név: Ifj. Kiss László
Születési hely, idő: Baja, 1987. 08. 09.
Iskolák: 2002-2006 Türr István Gazdasági Szakközépiskola, 2006-2008 FVM Mezőgazdasági Szakképző Intézet (Mg. gépész technikus), 2008- napjainkig Szent István Egyetem, Gödöllő (Gazdasági és Vidékfejlesztési Agrármérnök)
Ágazat: Szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: 50 hektár
Alkalmazottak száma: 1 fő
Elnyert támogatás: Fiatal Gazda 2008

Elérhetőségek:
Lakcím: 6446 Rém, Bajai utca 2/A
Tel.: 70/3320704
E-mail: kiss870809@gmail.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13