A tavalyi és idei év nehézségei sajnos visszafogták pályázókedvemet - interjú Bakos Róbert fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Bakos Róbert 2000 óta gazdálkodik családi gazdaságukban, 27 hektáros területen főként szőlőt és gyümölcsöt termeszt. A fiatal gazda pályázaton nyert összeget többek közt traktor és kultivátor vásárlására fordította.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

A gazdálkodást 2000-ben kezdtem el. Édesapám már az 1990-es évek elejétől gazdálkodott, így később én is bekapcsolódtam a családi gazdaságba. A családban már régi felmenőim is a földműveléssel foglalkoztak, főleg szőlővel és borral.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

A családi gazdaságunk 27 hektáron gazdálkodik. Ebből 15ha szántó, 7ha szőlő, 3,5ha gyümölcsös és 1.5ha gyep. A szőlő mind borszőlő, gyümölcsösünk pedig 2ha cseresznyéből, 1ha őszibarackból és 0.5ha sárgabarackból áll össze.

 

 

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

A szőlőtermésünk egy részét saját magunk dolgozzuk fel, és borként (folyóborként illetve palackozva ) értékesítjük. A cseresznyét egy környékbeli hűtőházhoz szállítjuk, a barackokat pedig kereskedőknél értékesítjük.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

A tavalyi év sajnos minket is nagyon nehéz helyzetbe hozott. A tavaszi esőzés a cseresznyetermésünket tette tönkre, a nyár végi őszi csapadék pedig a szőlőtermést pusztította az átlagos mennyiség töredékére. Ezek eredményeképp a tavalyi évet összességében igen jelentős veszteséggel zártuk.

 

Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

Pályázatomat 2007-ben adtam be, és 2008-ban sikerült elnyernem. Ekkoriban vettem át a gazdaságot édesapámtól, a pénzből pedig sikerült vásárolnunk egy új traktort és egy kultivátort. A gazdaság átvételével együtt kifizettem az előző gépbeszerzéseink még meglévő hiteleit.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

A tavalyi és idei év nehézségei (tavaszi fagykár idén) sajnos visszafogták pályázókedvemet, mert nehézséget okozott volna az önerők előteremtése. A lehetőségekről az internetről, pályázatírótókl, a falugazdásztól értesülök.

Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

Célom a gazdaságom fenntartása további fejlesztése. A jövőben szeretnék ültetvények telepítésére és meglévők szerkezetátalakítására is pályázni.

Adatok:

Név: Bakos Róbert Péter

Születési hely, idő: Gyöngyös 1968.10.05

Iskolák: gimnáziumi érettségi, felsőfokú áruforgalmi, mezőgazdasági technikus

Ágazat: ültetvények és szántó

Gazdaság területe: 27 hektár

Alkalmazottak száma: 0

Elnyert támogatások: fiatal gazda, gépbeszerzési pályázatok

Családi állapot: nős

Elérhetőségek:

Lakcím: 3036 Gyöngyöstarján, Arany János u. 2.

Tel.: 37-372-061 , 30-626-6553

E-mail: moni25@t-online.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?