2022. június 30. csütörtök Pál

Hírek - Európai Unió

Agrárfronton egymásnak estek a horvátok és a szerbek

Kibővítette Horvátország azoknak a mezőgazdasági termékeknek a listáját, amelyeknek növény-egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük, mielőtt egy harmadik országból az uniós tagországba jutnának. Ezzel huszonkétszeresére növekedtek a behozatali vámilletékek, ami felháborította Szerbiát. Belgrád válaszlépéseket jelentett be, amennyiben Zágráb nem változtat a szabályozáson.
 
 

Veljko Odalovic, a szerb külügyminisztérium főtitkára a sajtónak azt mondta: Belgrád az Európai Bizottsághoz fordul segítségért, noha Szerbia szerint a legegyszerűbb az lenne, ha sikerülne a két országnak egymás között megoldani a felmerült problémát. Mindazonáltal a külügyminisztériumi főtitkár sem zárta ki a válaszlépések lehetőségét.

A Politika című szerb napilap szerint azonban Belgrád nem tudna megfelelő erővel visszavágni, ugyanis nincs lehetősége olyan válaszlépésre, amely kizárólag Horvátországot érintené, így minden intézkedés hatással lenne az Európai Unió más országaival történő kereskedelemre is. A lehetséges szerb válaszlépések egyikeként emlegetik, hogy Belgrád szigorúbb ellenőrzés alá vonhatná a Horvátországból érkező teherautókat és azok szállítmányát, ami üzenet lehetne Zágráb felé.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!


Horvátország azzal magyarázta a lépését, hogy meg kell védenie a saját termelőit, nem engedheti meg, hogy az olcsó külföldi áru elárassza az országot. A horvát illetékesek szerint mivel a külföldről érkező gyümölcs és zöldség drágább lesz, az állampolgárok inkább hazai terméket vásárolnak majd. Azt állítják, hogy az intézkedést az uniós jogszabályokkal összhangban hozták meg.

A horvát intézkedés - amely 90 kunáról (3700 forint) 2000 kunára (82 000 forint) emelte az illetéket - nemcsak Szerbiát, hanem a térség többi országát, így Macedóniát és Bosznia-Hercegovinát is érinti. Szkopje és Szarajevó is válaszintézkedéseket jelentett be, egyelőre azonban nem közölték, milyen intézkedéseket fontolgatnak.

Az érintett országok szerint Zágráb ezzel az intézkedéssel megsértette az uniós tagságra vágyó országok Brüsszellel kötött stabilizációs és társulási megállapodását, amely magában foglalja a árucsere-forgalom egyszerűsítését. Míg a térség legtöbb országában a Horvátországból származó import felülmúlja az oda irányuló exportot, Szerbia a tavalyi esztendőben 116 millió euró (35,2 milliárd forint) értékben szállított árut Horvátországba, az onnan származó import viszont csupán 79 millió eurót (24 milliárd forint) tett ki.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben