Agrárösszeírási főpróba indul: 5100 gazdaságot keresnek meg 4 megyében

agrarszektor.hu
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020 nyarán teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre. Az összeírás több módszertani változással is jár, ami az adatszolgáltatói terhek mérséklődését, az adatszolgáltatók számának csökkenését eredményezi. A cenzus sikeres előkészítése érdekében a KSH próbaösszeírást hajt végre 2019 februárjában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH tízévente hajt végre teljes körű mezőgazdasági összeírást, melynek célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére. Két teljeskörű összeírás között háromévente nagymintás gazdaságszerkezeti összeírásra kerül sor (a legutóbbi 2016-ban volt), emellett - az előbbinél jóval kisebb mintán - évente kétszer, júniusban és decemberben hajt végre a KSH az egyéni gazdaságokra is kiterjedő adatfelvételt.

Az Európai Unió tagállamaiban a következő teljeskörű összeírást 2020-ban kell végrehajtani. Ennek során információkat gyűjtünk többek között a mezőgazdasági földhasználatról, az állattenyésztésről és a mezőgazdasági munkát végzőkről. A 2020. évi összeírás lehetőséget ad a KSH-nak arra, hogy az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági termelésben bekövetkezett változásokat is figyelembe véve új alapokra helyezze mezőgazdasági statisztikai adatgyűjtéseit. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése a KSH kiemelt célkitűzése. Ennek érdekében fokozottan kíván támaszkodni az adminisztratív nyilvántartások adataira.

A KSH az Agrárcenzus módszertanának véglegesítése érdekében 2019. február 1. és 28. között próbaösszeírást hajt végre.
Az adatszolgáltatói kört a mezőgazdasági földterületet használó-, vagy állatot tartó egyéni gazdaságok véletlenszerűen kialakított köre alkotja. Az adatszolgáltatás önkéntes, az összeírt adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak. Az adatfelvétel Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye 40 településére, továbbá Budapestre terjed ki, és összesen mintegy 5100 gazdaságot keresnek fel az összeírók.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02