Agrárösszeírási főpróba indul: 5100 gazdaságot keresnek meg 4 megyében

agrarszektor.hu2019. február 3. 09:06

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020 nyarán teljes körű mezőgazdasági összeírást hajt végre. Az összeírás több módszertani változással is jár, ami az adatszolgáltatói terhek mérséklődését, az adatszolgáltatók számának csökkenését eredményezi. A cenzus sikeres előkészítése érdekében a KSH próbaösszeírást hajt végre 2019 februárjában.

A KSH tízévente hajt végre teljes körű mezőgazdasági összeírást, melynek célja, hogy nyomon kövesse a mezőgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, a gazdálkodók és az Európai Unió részére. Két teljeskörű összeírás között háromévente nagymintás gazdaságszerkezeti összeírásra kerül sor (a legutóbbi 2016-ban volt), emellett - az előbbinél jóval kisebb mintán - évente kétszer, júniusban és decemberben hajt végre a KSH az egyéni gazdaságokra is kiterjedő adatfelvételt.

Az Európai Unió tagállamaiban a következő teljeskörű összeírást 2020-ban kell végrehajtani. Ennek során információkat gyűjtünk többek között a mezőgazdasági földhasználatról, az állattenyésztésről és a mezőgazdasági munkát végzőkről. A 2020. évi összeírás lehetőséget ad a KSH-nak arra, hogy az elmúlt évtizedekben a mezőgazdasági termelésben bekövetkezett változásokat is figyelembe véve új alapokra helyezze mezőgazdasági statisztikai adatgyűjtéseit. Az adatszolgáltatói terhek mérséklése a KSH kiemelt célkitűzése. Ennek érdekében fokozottan kíván támaszkodni az adminisztratív nyilvántartások adataira.

A KSH az Agrárcenzus módszertanának véglegesítése érdekében 2019. február 1. és 28. között próbaösszeírást hajt végre.
Az adatszolgáltatói kört a mezőgazdasági földterületet használó-, vagy állatot tartó egyéni gazdaságok véletlenszerűen kialakított köre alkotja. Az adatszolgáltatás önkéntes, az összeírt adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak. Az adatfelvétel Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye 40 településére, továbbá Budapestre terjed ki, és összesen mintegy 5100 gazdaságot keresnek fel az összeírók.
Címkék:
ksh, adatszolgáltatás, összeírás, agrárcenzus,