Az erdőgazdálkodás szabályozásáról tárgyaltak az uniós agrárminiszterek

Az erdőgazdálkodás szabályozásáról tárgyaltak az uniós agrárminiszterek

agrarszektor.hu
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az uniós Erdőstratégiáról. Az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban - hangsúlyozta az üggyel kapcsolatban Nagy István agrárminiszter.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-i ülésén az agárminiszterek elfogadták a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Uniós Erdőstratégiáról szóló Tanácsi következtetéseket. Az Európai Bizottság által július 16-án közzétett Stratégia számos, az európai erdők fejlesztését segítő elképzelést vázol fel, válaszul a sürgető kihívásokra. Meghatározza azt a cselekvési keretet is, amely biztosítja az erdők növekedését, egészségét, sokféleségét és ellenálló képességét. Az októberi tanácsülésen Magyarországgal együtt több tagállam is kifogásolta, hogy a tervezett intézkedésekkel a az Európai Bizottság korlátozná a tagállamok önállóságát. A hétfői brüsszeli találkozón a miniszterek egyetértettek abban, hogy az erdészeti politika tekintetében tiszteletben kell tartani a tagállamok nemzeti szabályozás megalkotásához való jogát.

Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az erdőgazdálkodás szabályozása nemzeti szinten valósítható meg leghatékonyabban, és a felhalmozott szakmai tapasztalatokat is csak így lehet eredményesen hasznosítani. A tárcavezető kitért az erdőgazdálkodás szerepére a Zöld Megállapodás célkitűzéseinek elérésében és hangsúlyozta, hogy Magyarország elkötelezett a fával borított területek gyarapításában és a meglévő erdőterületek megőrzésében. Elmondta, hogy az erdők és az erdőalapú ágazat fontos szerepet tölt be a versenyképes biomassza alapú uniós gazdaságra való átállásban. Hangsúlyozta továbbá, hogy az erdők megújuló erőforrásként való használatát csak ellenőrzött, tervszerű és fenntartható erdőgazdálkodással lehet megvalósítani, azért az ezekhez kapcsolódó fejlesztések kellő figyelmet és hangsúlyt kell, hogy kapjanak a stratégia végrehajtása során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03