Az OLAF is vizsgálhatja, maffiózókhoz jutnak-e az uniós milliárdok

agrarszektor.hu
Előzetes tájékozódást kezdett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) azzal összefüggésben, hogyan használta fel Szlovákia az uniós agrártámogatási kassza és más EU-s pénzügyi alapok forrásait. Ján Kuciak szlovák újságíró közelmúltbeli meggyilkolásával kapcsolatban az is előtérbe kerülhet, hogy a Szlovákiában igénybe vett uniós agrártámogatások az olasz maffiához jutottak-e. Az OLAF az elérhető információk alapján dönt majd arról, vizsgálatot indít-e.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hivatalosan is megerősítette nemzetközi híradások szerint az OLAF, hogy tájékozódik azokról az információkról, amelyek az uniós pénzügyi alapok, illetve agrártámogatások szlovákiai felhasználásának állítólagos visszásságairól szólnak. Az előzetes helyzetfelméréssel azt kívánják kideríteni, indokolt lehet-e egy átfogó vizsgálat megindítása visszaélések gyanúja miatt.

Az OLAF lépése összefügg Ján Kuciak szlovák újságíró közelmúltbeli meggyilkolásával, aki rendellenességeket tárt fel többek között az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásainak szlovákiai elköltésénél. Az újságíró saját információ kapcsolatokra utaltak a szlovák gazdasági élet és az olasz maffia között.

A csalás elleni hivatal az üggyel kapcsolatban minden rendelkezésre álló információt értékel annak megállapítására, fennállna-e egy vizsgálat megindításának feltételei - közölte a szervezet egyik illetékese. Azt is mérlegelik, hogy egy esetleges vizsgálat illeszkedne-e az OLAF feladataihoz és célkitűzéseihez.

Az Európai Parlamenti zöldek képviselőcsoportja már korábban sürgette az OLAF-ot, hogy - főként az uniós agrártámogatásokat közvetítő szlovák kifizető ügynökségnél - kezdjen vizsgálatokat. A képviselők is azért aggódnak, hogy a forrásokat az uniós agrárkasszából maffiacélokra szipkázták ki. Ezért az OLAF-nak ellenőriznie kell a felmerült információkat, és tisztáznia kell, hogy a későbbiekben visszaélések nem fordulhatnak elő - hangsúlyozták a parlamenti zöldek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?