2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Európai Unió

Az Uniótól kértek segítséget - Így védenék meg a termelőket

A tejtermelők helyzetének javítását kérték az Európai Bizottságtól a Visegrádi Négyek, Szlovéniával, Romániával és Bulgáriával kiegészülve a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülésén. Szerintük ugyanis az eddig bevezetett intézkedések nem vezettek eredményre és az orosz embargó meghosszabbítása miatt további válságkezelésre, illetve a termelők kieső jövedelmének kompenzációjára van szükség.
 
 

A tej szektor helyzetének javítását is megvitatták a Mezőgazdasági és Halászati Tanács tegnapi brüsszeli ülésén. A Visegrádi Négyek, Szlovéniával, Romániával és Bulgáriával kiegészülve egyetértettek abban, hogy az eddig bevezetett intézkedések nem vezettek eredményre és az orosz embargó meghosszabbítása miatt további válságkezelésre van szükség – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. 

A magyar delegációt vezető Nagy István, államtitkár szerint a vaj és a sovány tejpor intervenciós árak emelésével, illetve az export visszatérítések ideiglenes bevezetésével stabilizálni lehetne a piacot és meg lehetne előzni a válság további mélyülését. A visegrádi országok emellett még a termelők kieső jövedelmének kompenzációjára is javaslatot tettek.

Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa ígéretet tett arra, hogy az intervenciós és magántárolási időszakokat meghosszabbítják az év végéig. Emellett továbbra is szorosan nyomon követik majd a piaci eseményeket, és továbbfejlesztik a Tejpiaci Információs Rendszert, illetve szeptemberben újra napirenden lesz a kérdés a mezőgazdasági miniszterek luxemburgi tanácsülésén.

Az Európai Bizottság a zöldség és gyümölcs ágazat gyorsan romló és szezonális termékei esetében is hasonló, rendkívüli intézkedéseket vezetne be, hogy elkerülje a tavalyihoz hasonló válsághelyzetet.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu