2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Európai Unió

Azért ez nem semmi! - Ennyi föld után kaptak támogatást

Összesen 154 ezer hektárra igényeltek az idén támogatásokat a fiatal gazdák. A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Beregben nyújtottak be kérelmeket. A fiatal gazdákat az új uniós költségvetési ciklusban nem csak a vidékfejlesztési kasszából, hanem a közvetlen kifizetésekből is (többlet)támogatásokat kaphatnak.
 
 

Az idén a fiatal mezőgazdasági termelők mintegy 154 000 ezer hektárra igényeltek támogatást, átlagosan 15 hektárra - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára a tiszadobi Fiatal Gazda Oktatási és Tanácsadó Központ átadásán. A teljes tagállami támogatási keretből a fiatal gazdák mintegy 0,75 százalékkal részesülhetnek, így mintegy 10,1 millió euró - több mint 3 milliárd forint - többlettámogatást kapnak.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


Azért is fontos a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, mert az agráriumban dolgozók elöregedése miatt elengedhetetlen a gazdatársadalom utánpótlása – fogalmazott az államtitkár. A fiatal gazdák a hektáronkénti 69 ezer forintot kitevő alaptámogatáson és az úgynevezett zöldítési komponensen felül 90 hektárig további mintegy hektáronként 20 ezer forintos támogatást kapnak a kormány döntése alapján. Erre úgy volt mód, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) első pilléréből is támogatni lehet a fiatal gazdákat. Így a pályázatos vidékfejlesztési forrásokon felül a közvetlen támogatásokból normatív úton is részesedhetnek a mezőgazdasági tevékenységet fiatalon kezdők.

A legtöbb fiatal gazda Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kapott támogatást, ennek köszönhetően a kifizetett források végösszege is ebben a megyében lesz várhatóan a legmagasabb. Az előző, 2007 és 2015 közötti európai uniós költségvetési ciklusban összesen mintegy 91,5 milliárd forintos összegben kaptak támogatást a hazai fiatal gazdák a vidékfejlesztési forrásokból - tette hozzá az államtitkár.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu