Baromfi- és sertéstartók! Még egy hétig igényelhető az állatjóléti támogatás! - emlékeztet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
2012. április 30-án éjfélig - a munkaszüneti napok miatt gyakorlatilag május 2-ig - lehet postázni az első negyedévre vonatkozó, a baromfi és a sertés ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megyei Kirendeltségeihez - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet alapján a baromfitartók a kötelező előírásokon túlmutató állatjóléti feltételek megteremtésének ellentételezésére támogatást vehetnek igénybe, amennyiben a baromfiállomány tartása során biztosítják a nem kívánatos anyagtartalomtól, valamint az állati fehérjétől mentes takarmány-felhasználást, a mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételeket, a kíméletes állatmozgatást és szállítást, illetve az ivóvíz minőségű vízzel való itatást. 

A támogatás az adott, január 1-től december 31-ig tartó támogatási évben, de negyedéves bontás szerint, a letelepített napos baromfi közül növendék csirkére, szabadtartásos csirkére, gyöngyösre, pecsenyelibára, növendék libára, fiatal libára, pecsenyekacsára és növendék kacsára, átminősített tenyészkakasra, tenyészjércére, házi tyúkra és átminősített előnevelt (növendék) pulykára, valamint a levágott összes baromfifélére igényelhető.

Az adott tárgynegyedévre vonatkozó baromfi állatjóléti támogatás az MVH honlapján közzétett 120/2011. (VII. 20.) MVH közlemény 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon (N0125) igényelhető. A támogatási kérelem a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig nyújtható be. A támogatási kérelmet 2012. I. tárgynegyedévére vonatkozóan 2012. április 30-ig kell postai úton benyújtani -de mivel idén ez pihenőnapra esik, ezért május 2-ig - az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltséghez- hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

A támogatási kérelmekhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumok mellett az állategészségügyi hatóságnak az állategészségügyi nyilvántartási kötelezettségek és szabályok betartásáról szóló igazolását, a termelői csoport, Beszerzési és Értékesítő Szövetkezet, tenyésztő szervezet, az adott termékpályán működő terméktanács vagy szakmai szervezet tárgyévre vonatkozó tagsági igazolását, valamint a Baromfi Termék Tanács ellenjegyzését viselő "Szakmai ellenőrzési lapot" (N0118).

A sertéságazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet alapján a sertéstartók az előírásokon túlmutató kötelezettségvállalás ellentételezésére támogatást vehetnek igénybe, amennyiben a vágósertés tartása során az előírtnál legalább 10%-kal nagyobb férőhelyet, a tartási rendszerben természetes feltételt, legalább 9 órán át természetes vagy legalább 11 órán át mesterséges fényt, a verekedések, kimarások megelőzéséhez szükséges feltételeket, a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű vizet, almot, vagy megfelelő mikroklímát biztosítanak. A fenti jogcímek közül egyidejűleg többre is igényelhető támogatás.

A támogatási kérelem a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig nyújtható be az MVH honlapján közzétett 49/2010. (XI. 28.) MVH közleményben található formanyomtatványon (N0116). A támogatási kérelmet 2012. I. tárgynegyedévére vonatkozóan 2012. április 30-ig kell postai úton benyújtani - mivel ez idén pihenőnapra esik, ezért május 2-ig - az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltséghez.

A támogatási kérelemhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumokat, a sertés értékesítéséről szóló számla, felvásárlási jegy, illetve belső bizonylat másolatát, a tenyésztésre értékesített koca süldők esetében a tenyésztő szervezet igazolását, továbbá a 2012. március 15-ig Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, azt követően Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néven működő hatóság által kiállított az állat-egészségügyi nyilvántartási kötelezettségek, valamint az állategészségügyi és állatvédelmi szabályok betartásáról szóló, az érintett tenyészet 1. § (5) bekezdés szerinti létszámát is tartalmazó igazolást. Amennyiben az igénylő bérhízlalást, bérnevelést, illetve bérhizlaltatást/bérneveltetést végez, úgy a fentieken túl a támogatási kérelemhez csatolni kell a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet 2. § (6), illetve (7) bekezdésében meghatározott dokumentumokat.

Az említett rendeletek értelmében a támogatások kifizetése a tárgyévet követő évben - a szükséges forrás biztosítása után - 2013-ben történik, emlékeztet a Magyar Agrárkamara.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13