2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Európai Unió

Baromfi- és sertéstartók! Még egy hétig igényelhető az állatjóléti támogatás! - emlékeztet a Magyar Agrárkamara

2012. április 30-án éjfélig – a munkaszüneti napok miatt gyakorlatilag május 2-ig - lehet postázni az első negyedévre vonatkozó, a baromfi és a sertés ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Megyei Kirendeltségeihez - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.
 
 

A baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 139/2007. (XI. 28.) FVM rendelet alapján a baromfitartók a kötelező előírásokon túlmutató állatjóléti feltételek megteremtésének ellentételezésére támogatást vehetnek igénybe, amennyiben a baromfiállomány tartása során biztosítják a nem kívánatos anyagtartalomtól, valamint az állati fehérjétől mentes takarmány-felhasználást, a mechanikai sérülések megelőzéséhez szükséges feltételeket, a kíméletes állatmozgatást és szállítást, illetve az ivóvíz minőségű vízzel való itatást. 

A támogatás az adott, január 1-től december 31-ig tartó támogatási évben, de negyedéves bontás szerint, a letelepített napos baromfi közül növendék csirkére, szabadtartásos csirkére, gyöngyösre, pecsenyelibára, növendék libára, fiatal libára, pecsenyekacsára és növendék kacsára, átminősített tenyészkakasra, tenyészjércére, házi tyúkra és átminősített előnevelt (növendék) pulykára, valamint a levágott összes baromfifélére igényelhető.

Az adott tárgynegyedévre vonatkozó baromfi állatjóléti támogatás az MVH honlapján közzétett 120/2011. (VII. 20.) MVH közlemény 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon (N0125) igényelhető. A támogatási kérelem a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig nyújtható be. A támogatási kérelmet 2012. I. tárgynegyedévére vonatkozóan 2012. április 30-ig kell postai úton benyújtani –de mivel idén ez pihenőnapra esik, ezért május 2-ig - az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltséghez– hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

A támogatási kérelmekhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumok mellett az állategészségügyi hatóságnak az állategészségügyi nyilvántartási kötelezettségek és szabályok betartásáról szóló igazolását, a termelői csoport, Beszerzési és Értékesítő Szövetkezet, tenyésztő szervezet, az adott termékpályán működő terméktanács vagy szakmai szervezet tárgyévre vonatkozó tagsági igazolását, valamint a Baromfi Termék Tanács ellenjegyzését viselő „Szakmai ellenőrzési lapot” (N0118).

A sertéságazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet alapján a sertéstartók az előírásokon túlmutató kötelezettségvállalás ellentételezésére támogatást vehetnek igénybe, amennyiben a vágósertés tartása során az előírtnál legalább 10%-kal nagyobb férőhelyet, a tartási rendszerben természetes feltételt, legalább 9 órán át természetes vagy legalább 11 órán át mesterséges fényt, a verekedések, kimarások megelőzéséhez szükséges feltételeket, a takarmányozáshoz ivóvíz minőségű vizet, almot, vagy megfelelő mikroklímát biztosítanak. A fenti jogcímek közül egyidejűleg többre is igényelhető támogatás.

A támogatási kérelem a tárgynegyedévet követő hónap utolsó napjáig nyújtható be az MVH honlapján közzétett 49/2010. (XI. 28.) MVH közleményben található formanyomtatványon (N0116). A támogatási kérelmet 2012. I. tárgynegyedévére vonatkozóan 2012. április 30-ig kell postai úton benyújtani – mivel ez idén pihenőnapra esik, ezért május 2-ig - az igénylő lakhelye/székhelye szerint illetékes MVH megyei kirendeltséghez.

A támogatási kérelemhez csatolni kell az egyes jogcímeknél meghatározott dokumentumokat, a sertés értékesítéséről szóló számla, felvásárlási jegy, illetve belső bizonylat másolatát, a tenyésztésre értékesített koca süldők esetében a tenyésztő szervezet igazolását, továbbá a 2012. március 15-ig Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, azt követően Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) néven működő hatóság által kiállított az állat-egészségügyi nyilvántartási kötelezettségek, valamint az állategészségügyi és állatvédelmi szabályok betartásáról szóló, az érintett tenyészet 1. § (5) bekezdés szerinti létszámát is tartalmazó igazolást. Amennyiben az igénylő bérhízlalást, bérnevelést, illetve bérhizlaltatást/bérneveltetést végez, úgy a fentieken túl a támogatási kérelemhez csatolni kell a 140/2007. (XI. 28.) FVM rendelet 2. § (6), illetve (7) bekezdésében meghatározott dokumentumokat.

Az említett rendeletek értelmében a támogatások kifizetése a tárgyévet követő évben – a szükséges forrás biztosítása után – 2013-ben történik, emlékeztet a Magyar Agrárkamara.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu