Beszabadult az EU piacokra a lengyel alma

MTI
A többek között az EU-ból származó gyümölcsökre kivetett orosz behozatali tilalom miatt Lengyelország nagy tételben helyez el almát Franciaországban, ahol a gyümölcs ára emiatt 10 százalékkal volt alacsonyabb októberben a tavalyi azonos hónaphoz képest.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Válaszokat akar hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most a kétnapos agrárkonferenciánkra!

FreshPlaza.com honlap által idézett Claude Rehlinger, a legnagyobb francia almaexportáló cég, a Blue Whale elnöke azt mondta, hogy Lengyelország évente átlagosan 500 ezer tonna almát exportált Oroszországba, a moszkvai tilalom miatt ez a mennyisség most "az EU és különösen Franciaország piacára szabadult".

A Blue Whale kivitelének csaknem 10 százaléka irányult Oroszországba az embargó bevezetése előtt. Franciaország az EU harmadik legnagyobb almatermesztője, ahol idén 6 százalékkal kevesebb alma termett tavalyhoz képest.

A világ vezető körte és almatermesztőit tömörítő, 2001-ben alapított szervezet, a WAPA előrejelzése szerint Lengyelországban, tavalyhoz képest az idén 12 százalékkal nő az almatermés. Lengyelország az EU vezető almatermesztője.

A nemzetközi szervezet számításai szerint például az EU-ban ötödik legnagyobb almatermesztőnek számító Magyarországon az idei almatermés 33 százalékkal haladja meg a tavalyit. A WAPA adatai szerint idén az EU-ban 11,89 millió tonna almát takarítanak be, ami 9 százalékkal múlja felül a múlt évit - számolt be az MTI.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03