2019. július 20. szombat Illés

Hírek - Európai Unió

Brexit: lélegzetvételnyi idő a fejesugrás előtt

Nagy-Britannia rászorul az európai élelmiszerre: az ottani élelmiszeripar a belső szükségletek alig 60%-át képes fedezni. Európát is érzékenyen érinti a válás, ezért a felek most egy újabb menetrendben állapodtak meg.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

2015-ben az Egysült Királyság 31 milliárd euró értékben importált élelmiszert és italt az EU-ból. Az itt elfogyasztott élelmiszer 27%-a származott az unió tagállamiból. Megfordítva is erős a függés: a brit élelmiszeripar termékeinek háromnegyede az unióban landol, az export több mint fele Németországot, Franciaországot, Írországot és Hollandiát célozza meg.

Fájdalmas hatások a brit élelmiszerpiacra

A nemzetközi kereskedelemben az élelmiszerekre vonatkozó importvámok rendszerint magasak. Ha Nagy-Britanniára ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint az EU egyéb partnereire, akkor vélhetően kétlépcsős rendszert alkalmaznának az országgal szemben: egy bizonyos kvótáig egy alacsony tarifát, afölött pedig az általánosan érvényes, magasabb vámtételt érvényesítenék vele szemben, de Nagy-Britannia is az EU-val szemben. Az élelmiszerek mindenképpen drágulnának.

A kilépéssel a kereskedelem egyéb költségei is megugranak: harmadik országokkal szemben ugyanis az unió behozatali engedélyeket is kibocsát, mint például a marha-, sertés- és baromfihús, vagy a tej esetében. A határellenőrzések szintén drágítani fogják a kereskedelmet.

A brexit után várható a font leértékelődése az euróval szemben, ami tovább fogja nehezíteni az import élelmiszer bejutását a brit piacra. Ugyanakkor a belső élelmiszertermelést nehezíteni fogja, hogy kevesebb lesz a vendégmunkás a földeken. Ma 250 ezer uniós állampolgár szorgoskodik a brit élelmiszertermelésben és szolgáltatóiparban.

Az EU is rosszul jár

Európának leginkább a britek pénze fog hiányozni a kilépés után. Nagy-Britannia az EU egyik legnagyobb nettó befizetője: évente 18,2 milliárd euró áramlik át Londonból Brüsszelbe. Ez az uniós költségvetés 12%-át teszi ki. A befolyt összegből 3,2 milliárd euró az agráriumban landol. A brexittel keletkező költségvetési hiányt a tagállamoknak saját zsebből kell majd pótolniuk.

Az Európai Unió 27 tagállamának vezetői csütörtök este találkoztak Brüsszelben Theresa May kormányfővel. Megállapodtak arról, hogy a brexit végső dátuma egybeesik az unió hétéves pénzügyi ciklusának végével, 2020-szal. Ez azt jelenti, hogy a korábban tervezettnél 21 hónappal több időt kapnak a felek a kilépésre való felkészülésre.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu