Brexit: elbukhat a megállapodás a halászat miatt

Brexit: elbukhat a megállapodás a halászat miatt

agrarszektor.hu
A szakértők a brexittárgyalások bíztató jeleként értékelik, hogy egy nappal tovább marad Londoban Michel Barnier, az uniós főtárgyaló. A britek hétfőn ennek ellenére azt mondták, hogy nagyon kevés idő maradt az alkura, amit úgy tűnik, a gazdasági szempontból jelentéktelen halászat kérdése akadályoz.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lassan már csak két hónap marad az úgynevezett átmeneti időszakból, amelynek során az Európai Unióból kilépett britek megállapodhatnak a szabadkereskedelmi egyezményről az Európai Unióval. Ezzel minimalizálható lenne a közös piacból történő kilépés okozta várható gazdasági sokk, mert legalább fennmaradhat a vámmentes kereskedelem a felek között, írta meg az Infostart.

Az alku megkötésére már csak hetek maradtak, mert az év vége előtt még az Európai Parlamentnek is szentesítenie kell azt. Egyelőre a jó hír az, hogy továbbra is naponta folynak az intenzív tárgyalások, és az EU főtárgyalója, Michel Barnier meghosszabbította londoni útját, és egészen szerdáig marad. Ezt követően Brüsszelben ülnek össze a felek.

Úgy tűnik, a brit oldal szeretné fenntartani a nyomást. Brandon Lewis kormánytag, az északír ügyek minisztere vette magára a jó zsaru szerepét. Ő azt mondta, hogy jó az esély az alkura, de fontos, hogy az EU is engedjen. Ezzel szemben Boris Johnson miniszterelnök kormányhivatala jóval komorabban fogalmazott. A miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy sok munka van még hátra, hogy áthidalják a jelentős pozícióbeli különbségeket, az idő pedig nagyon rövid. Kedden a kormányfő pedig úgy fogalmazott: "meglátjuk, mire jutunk".

A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy a feleknek sikerült előrelépniük a cégeknek adott állami támogatások kérdésében, viszont ott a halászat kérdése, amely paradox módon csak parányi módon járul hozzá a brit nemzeti össztermékhez. Mégis London kizárólagos jogot akar part menti vizeire, míg az uniós halászok folytatódó hozzáférést akarnak. A helyzet pikantériája, hogy a brit fogás nagy része Európában, az európai halászok fogásának jelentős része pedig Nagy-Britanniában talál piacra.

Nem mellesleg a vitában kulcsszerepet játszik a 2022-es újraválasztásában reménykedő Emmanuel Macron francia elnök. Aki az otthoni népszerűségvesztése, illetve a Törökországgal és az arab és muszlim országokkal kapcsolatos feszültségek miatt nem akarja magára haragítani a francia halászokat is. A normandiai halászok valódi érdeke a britekkel való alku, mert jobb kevesebbet kifogni, mint semmit.

A párizsi kormány korábbi, kulisszák mögötti figyelmeztetései, hogy jövőre kisebb fogásra kell felkészülniük, arra utalnak, hogy Párizs rugalmas lehet. Nyilvánosan azonban Macron azt mondta, hogy nem hajlandó feláldozni a halászati ágazatot. Egy uniós diplomata szerint Macron kezében van a helyzet kulcsa. Ha Franciaország enged, meglesz a megállapodás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13