Brüsszel a multikat védi? - A kormány reagált a tiltásra

agrarszektor.hu
Azok után, hogy az Európai Bizottság szerdai közleményében bejelentette, hogy két magyar különadó ügyében is eljárást kezdeményez Magyarország ellen, a kormány is reagált a hírekre - írja a Portfolio. A kabinet szerint a két, egyelőre betiltott adó az új magyar adórendszer fontos részét képezik, igazságosabbá és kölcsönössé teszik a közteherviselést, hozzájárulnak a költségvetési egyensúlyhoz, illetve a fontos társadalmi célokhoz is.A kormány úgy véli, hogy a lépéssel az unió ismét a külföldi multik érdekeit védi.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, hogy a Brüsszel által rendszeresen támadt különadókat, ahogy eddig, úgy most is védje meg. Szerintük ugyanis Brüsszel ezúttal is a külföldi multik érdekeit védi - olvasható a kormánypárt közleményében. 

Több tízmilliárd eshet ki
A felfüggesztés ideje alatt a költségvetésbe nem folyik be így a betervezett bevételi összeg, ezért legalább átmenetileg milliárdok eshetnek ki a bevételi oldalról.

Szakértői számítások szerint a megemelt, sávossá vált élelmiszerlánc-felügyeleti díjból idén 30-33 milliárd forint körüli összeg folyna be, míg a dohányipari különadóból 10-11 milliárd forintnyi összeg.

Vagyis a magyar költségvetés a mostani bizottsági döntéssel (lehet, hogy csak átmenetileg, de) 40-44 milliárd forint körüli összeget bukhat.

Az extraprofittal rendelkező ágazatokat sújtó különadók az új magyar adórendszer fontos részét képezik, igazságosabbá és kölcsönössé teszik a közteherviselést, hozzájárulnak a költségvetési egyensúlyhoz és a fontos társadalmi célokhoz - érvel a párt. Úgy vélik, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti díjból az élelmiszerbiztonságot javító intézkedéseket tud végrehajtani az állam, míg a dohánytermékek kereskedelmét terhelő egészségügyi hozzájárulásból az új budapesti kórház megépítését tudják támogatni.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?