Brüsszel jóváhagyta a Dow és a DuPont fúzióját

agrarszektor.hu
Jóváhagyta az Európai Bizottság a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését. Az ügylettel a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jóváhagyott fúziót bizonyos feltételekhez kötötték annak érdekében, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán - mondta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. A rovarirtószerek fontosak a gazdák, a fogyasztók számára és a környezet szempontjából is, ezért a biztos szerint tényleges versenyre van szükség ebben a szektorban, hogy a cégek kénytelenek legyenek fejleszteni a termékeiket. A két vállalat ugyanakkor teljes mértékben eloszlatta a brüsszeli testület részéről korábban felmerült aggályokat - tette hozzá Margrethe Vestager.

A valaha volt legnagyobb iparági fúzió révén egy 130 milliárd dollár tőkeértékű, közel 110 ezer embert foglalkoztató vegyipari cég jöhet létre, de nem hosszú időre, később ugyanis három önálló vállalatra akarják feldarabolni a konszernt. Ez a tervek szerint elősegítené a nagyobb nyereségtartalmú termékek előállítását, a termelés racionalizálását, komoly költségmegtakarítással járna, és adózási szempontból rendkívül hatékony lenne. A három önálló vállalat agrárkemikáliák, speciális vegyszerek és műanyagok előállítására szakosodna.

A részvénycsere keretében úgy alakították ki az átváltási arányokat, hogy a DuPont és a Dow részvényeseinek egyenlő részesedésük legyen az új vállalatban. Az óriásfúziót még az amerikai versenyhatóságoknak is jóvá kell hagyniuk.

Az E.I du Pont de Nemours and Company-t 1802-ben lőporgyártásra alapították, a Dow Chemical Company pedig 1897-ben alakult bróm és ipari fehérítő anyagok előállítására. Az utóbbi években mindkét vállalatot komolyan érintette, hogy a mezőgazdasági termények árának esése miatt erősen csökkent a kereslet a mezőgazdasági kemikáliák iránt, amit csak részben ellensúlyozott, hogy a földgázár csökkenése költségmegtakarítással járt a műanyaggyártásban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?