Brüsszel szétosztaná és állatokkal etetné fel a beragadt uniós agrártermékeket

agrarszektor.hu
Az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja az érintett gazdák és termelői szervezetek figyelmét, hogy a meghirdetett keretösszeg igénylésére minél gyorsabban jelentkezzenek, hiszen az Európai Unió a forrást a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Oroszország által augusztus 7-én bevezetett, Európai Unióból és más országokra vonatkozó importtilalom különösen sújtotta a zöldség-gyümölcs ágazatot. Ennek következtében nagy mennyiségű eladatlan zöldség-gyümölcs maradt feleslegesen az EU piacán. Az így kialakult piaci válság kezelésére az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiségek a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kivire vonatkozik.

A döntés értelmében az Európai Unió támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően korlátozott mértékben támogatható a zöldség-gyümölcs félék állatokkal történő feletetése, biogáz üzemekben történő felhasználása, és be nem takarítása. Az Európai Unió az intézkedésben résztvevő termelői szervezeteknek és egyéni termelőknek támogatást fizet, amely részben kompenzálja a piacuk elvesztéséből eredő károkat.

Az FM soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat, ami lehetővé teszi, hogy az érintettek lehető legnagyobb köre a lehető legkisebb adminisztráció mellett támogatáshoz juthasson. A piacról kivont és ingyenes szétosztott termékek kedvezményezettjei lehetnek a karitatív szervezetek az iskolák, óvodák, kórházak, és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szerveztek.

Az intézkedésben való részvételi szándékukat a termelői szervezeteknek és a szervezetekben nem tag egyéni termelőknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál kell bejelenteniük. Ehhez előtte megállapodást kell kötniük a piacról kivont árut fogadó intézménnyel, szervezettel. A megállapodásba a miniszteri rendeletnek megfelelően bele kell foglalni a termék átadásának és átvételének feltételeit, valamint arra való kötelezettségvállalást, hogy az átvevő szervezet az átvett zöldséget és gyümölcsöt az arra jogosultaknak ingyenesen szétosztja, vagy más a rendeletben meghatározott módon hasznosítja.

A Minisztérium mindent megtesz, hogy az intézkedésben résztvevőket hatékonyan tájékoztassa és ezáltal a lehető legkevesebb zöldség és gyümölcs vesszen kárba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?