Brutális mértékben terjed a feketemunka a magyar farmokon

agrarszektor.hu
Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Nemzetközi felmérések szerint az uniós agrárszektorban is nagyon rossz a helyzet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ellenőrzéseken fennakadt, összes feketén foglalkoztatott hazai munkavállaló 9 százalékát alkalmazták a mezőgazdaságban - derült ki a szeptember 30-ig lebonyolított idei munkaügyi ellenőrzéseken. A 859 fős feltárt arány csaknem duplája az elmúlt év hasonló időszakában mért, ellenőrzésekkel felderített 5 százalékos - 452 főt jelentő - feketefoglalkoztatási mértéknek.

A munkaügyi ellenőrzéssel érintett agrár-munkavállalókhoz viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság idei negatív feketefoglalkoztatási tendenciája - állapították meg a vizsgálatok. A tavalyi első három negyedévben ugyanis 19 százalékos, míg idén szeptember végéig 29 százalékos volt ez az arány.

Hasonlóan rossz a helyzet az Európai Unióban is, ahol egyes mezőgazdasági üzemekben a munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztatják. Felmérések szerint a tagországok közül Portugáliában és Romániában a legdurvább a helyzet.

Szakértők szerint ma a piaci szereplők sok esetben kétségbeesetten törekednek költségeik csökkentésére, és ez eleve alacsony munkabérekhez és rossz életkörülményekhez vezet. A verseny sok gazdaságot arra kényszerít, hogy alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazzanak nem legális, nehéz munkakörülmények között.

A munkahelyi kizsákmányolás, a be nem jelentett munkahelyek és az illegális foglalkoztatás mind olyan témák, amelyekre az eddigieknél jobban fel kellene hívni a figyelmet - hangoztatják uniós szakértők. A problémákat könnyen elfedhetik a jó gazdasági eredmények és a piaci sikerek, ezért egyre többen sürgetik, hogy az Európai Parlament alkosson jogszabályokat a helyzet kezelésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?