2021. június 16. szerda Jusztin

Hírek - Európai Unió

Célegyenesben a közös agrárpolitika reformja

Magyarország az árvízi károk miatt a területalapú támogatások előrehozott folyósítását javasolja.
 
 

Magyarország azt javasolja, hogy az árvízi károk miatt az idei területalapú uniós agrártámogatásokból az Európai Bizottság fontolja meg előleg folyósításának lehetőségét - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, az uniós agrárminiszterek luxembourgi tanácskozásának szünetében. Az agrárminiszterek jelenleg az uniós agrárpolitikai reformjáról egyeztetnek. Fazekas megfogalmazása szerint napok óta éjszakába nyúló tárgyalások folynak a kérdésben. A miniszter úgy értékelte, közel lehet a megállapodás a Közös Agrárpolitikai átalakításáról.

A miniszter elmondta: az ár a mezőgazdaságban is károkat okozott több országban is, ezért arra tett javaslatot, hogy október 15-től az idei területalapú támogatások feléhez hozzájuthassanak a gazdák, ami hektáronként 30-35 ezer forintot jelenthet.

A miniszter rámutatott, volt már példa hasonlóra a korábbi években, történt már előlegfolyósítás árvíz- vagy aszálykár miatt. Fazekas Sándor elmondta, több ország is támogatja a javaslatot. "Remélem, hogy a magyar erőfeszítés eredményes lesz, a gazdák érdekében mindent megteszünk, hogy kedvező helyzetbe kerüljenek" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszter arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy az agrárminiszterek emellett az uniós agrárpolitikai reformjáról is egyeztetnek. Megfogalmazása szerint napok óta éjszakába nyúló tárgyalások folynak a kérdésben. Fazekas Sándor úgy értékelte, közel lehet a megállapodás a Közös Agrárpolitikai átalakításáról a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanács és az Európai Parlament képviselői között.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu