Csak hazai felvásárlók jutnak a terményhez - interjú Doroginé Kovács-Bacsó Erzsébet Fiatal Gazdával

Agrárszektor
Doroginé Kovács-Bacsó Erzsébet jelenleg 8 hektáron termeszti a hungarikumnak minősülő tormát. 2008-ban elnyerte a Fiatal Gazdálkodóknak járó támogatást. Gazdaságáról, jövőképéről, valamint az őket érintő problémákról beszélgettünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Doroginé Kovács-Bacsó Erzsébet: Már a családom is ezzel foglalkozott, így egyértelmű volt, hogy én is hasonló irányba fogok elindulni. 2008-ban sikeresen nyertem a Fiatal Gazda pályázaton, így férjemmel karöltve önállósítottuk magunkat. Jelenleg legnagyobb részt tormatermesztéssel foglalkozunk, mely hungarikumnak minősül. Őszintén szólva nem sok mindenre van itt lehetőség, hiszen a táj jellege korlátoz minket.

Asz.: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

D. E.: Nagyjából 12 hektáron termelek Hajdú-Bihar megye keleti szélén, az ott található Álmosd környékén. Ebből jelenleg 8 hektáron termelem a már említett tormát, emellett pedig kukorica is terem hozzávetőleg 4 hektáron. Ebből 4,5 hektár a saját területem, a többit pedig bérbe veszem, és úgy művelem.

Asz.: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

D. E.: A tormát magyar felvásárlóknak értékesítjük, egész pontosan az Észak-alföldi Zöldség-Gyümölcs Termelő, Értékesítő Szövetkezet vásárolja fel a produktumot. Nem olyan régen a piacon megjelentek a lengyel felvásárlók is, de mi csak itthon értékesítünk.

A kukorica esetében is valljuk ezt az elvet, csak itthonra értékesítünk, ebben legfontosabb partnerünk pedig a Futura-G szövetkezet.

Asz.: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

D. E.: Tavaly még próbálkoztunk burgonyával is, sajnos ennek, illetve a tormának 25-30%-át elvitte a belvíz. Ráadásul a burgonya megmaradt része sem sikerült túl jól, így csak takarmányként tudtuk értékesíteni. Szerencsére a megmaradt termés felvásárlási ára tudta kompenzálni a veszteségünket.

Hozzátenném, hogy ez elkerülhető lett volna, ha a csatornát kitakarítják, hiszen évek óta fizetjük a csatornadíjat, mégsem láttam még soha, hogy kitisztítanák azt. Sajnos meg is lett az eredménye.

Asz.: Már említette, hogy a Fiatal Gazda pályázaton 2008-ban volt sikeres. Mire fordította az elnyert összeget?

D. E.: Egy részét földvásárlásra, a mezőgazdálkodással járó járulékos költségekre, például műtrágyára, vagy vegyszerekre, illetve gépeket is vásároltunk. Beszereztünk egy mezőgazdasági erőgépet, egy pótkocsit, de rakodógéppel és talajmaróval is gazdagodott a gépparkunk. A pályázat igen komoly részét pedig kézimunkaerőre, alkalmi- és idénymunkások bérezésére fordítottuk, hiszen a torma termesztéséhez nagyon sok humán erőre van szükség.

Asz.: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

D. E.: Nem mondanám, hiszen ez volt ez első pályázatom. A falugazdász hívott össze egy gyűlést a gazdálkodóknak, ott értesültem erről a lehetőségről. Mivel a kellő képzettségem megvolt, így megfeleltem a pályázat feltételeinek, ezért úgy gondoltam megpróbálom. Örültem, hogy sikerült megnyernem a 10 millió forintot, nagy segítség volt, de tudja a mezőgazdálkodásban ez nem számít túl nagy összegnek, minden esetre kezdő lökésnek tökéletes volt.

Asz.: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

D. E.: Szeretném a földterületemet tovább növelni, valamint a gépparkomat fejleszteni. Emellett volt egy elképzelésünk, hiszen tavaly 6 hektárt tormát 4900 munkaórával tudtunk megoldani, idén pedig 8 hektárt ültetünk be, ezért ki akartuk használni azt az új pályázatot, mellyel a munkaerő járulékainak megtérülését támogatja az állam. A gond csak az, mi 20 embert szerettünk volna 60 napig alkalmazni, de azonnal elutasították a próbálkozásunkat. Ezt azzal indokolták, hogy ők 9 hónapot tartanának reálisnak. Megjegyezném, hogy 9 hónapig idénymunkásokat folyamatosan alkalmazni nem megvalósítható elképzelés. Ebből is látszik, hogy a jelen rendeletek nem szolgálják a mindennapi élettapasztalatokat, ez több esetben is igazolódik, mint például a már említett idénymunka alkalmazásánál, valamint az erre igényelhető pályázatok esetében. Nagyon sajnáltuk, hogy így alakult, hiszen ezzel az állam is nyerne, tekintve, hogy csökkenthettünk volna a munkanélküliségen, ráadásul a mi helyzetünket is jóval megkönnyítette volna.

Névjegy:

Név: Doroginé Kovács-Bacsó Erzsébet
Születési hely, idő: Debrecen, 1971.04.21.
Iskolák: Kereskedelmi Szakközépiskola, Ezüst- és Aranykalászos Gazdaképző
Ágazat: Szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: kb. 12 hektár
Alkalmazottak száma: Állandó nincs, 5-25 idénymunkás
Elnyert támogatások: Fiatal Gazda 2008
Családi állapot: Férjezett

Elérhetőségek:
Lakcím: 4285 Álmosd Táncsics utca 27.
Tel.: 36305448348
E-mail: kisdorogi@gmail.com

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13