Családi gazdaságok: uniós programot sürget Fazekas

agrarszektor.hu
Uniós szintre emelné a családi gazdasági politikát és még több kedvezményt adna a vidékfejlesztési miniszter.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Komplex uniós és nemzeti intézkedés-csomag kidolgozását javasolta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a családi gazdaságok számára az uniós agrárminiszterek informális litvániai tanácskozásán. Csökkenteni kellene az adminisztratív terheket, illetve kedvezményes hitelekre, hitelgaranciára, adó- és járulékkedvezményekre és szaktanácsadás támogatása lenne szükség.

A hétfőn és kedden tartott vilniusi megbeszélésen Fazekas Sándor elmondta: a magyar Nemzeti Vidékstratégiában a családi gazdálkodók támogatása kiemelt helyet foglal el. Ennek alátámasztására megemlítette a Tanyafejlesztési Programot, valamint a falugazdász hálózatot. Az informális megbeszélésen komplex uniós és nemzeti intézkedés-csomag kidolgozását javasolta a családi gazdaságok számára.

A miniszter a kormányzati hírportál szerint konkrét példákkal illusztrálta a helyi termelés és a rövid élelmiszerlánc előnyeinek érvényesülését elősegítő magyar intézkedéseket. Így tájékoztatta kollégáit a helyi piacok létesítéséről, illetve a kistermelők tevékenységét segítő, kistermelői rendeletről.

Ez a családi gazdálkodók számára is megkönnyíti a termelés, feldolgozás és értékesítés feltételeit. Megemlítette továbbá a Mintamenza Programot, amelynek keretében a közbeszerzési törvény módosítása révén lehetővé vált a helyben termelt élelmiszereknek a közétkeztetésben történő értékesítése.

A fiatal családi gazdálkodókra vonatkozóan pedig azt ismertette, hogy Magyarországon az utóbbi években 3300 fiatal gazda kapott támogatást, segítve őket az indulás kezdeti nehéz időszakában. A gazdaságátadási támogatás szintén fontos hozzájárulás a generációváltáshoz.

A földhöz való jutás kapcsán a magyar miniszter megemlítette, hogy a 2013-ban elfogadott új magyar földtörvény a kisebb gazdaságok, így többek között a családi gazdaságok megerősítését is célul tűzte ki, a birtokméret maximalizálása révén. A "Földet a gazdáknak" program keretében az elmúlt években több mint 1500 családi gazdálkodó jutott, átlagosan gazdálkodónként mintegy 20 hektár földhöz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?