2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Európai Unió

Egy sajt miatt bonyolódott nemzetközi vitába Brüsszel

Egy sajtféleség miatt robbant ki vita az Európai Unió és Mexikó között. Az unió kizárólagosan akarja használni az úgynevezett Manchego elnevezést, amelyre azonban a mexikói tejágazat is igényt tartana. A nézeteltérések akadályozzák az EU és Mexikó közötti kereskedelmi megállapodás megújítását.
 
 

Az Európai Unió és Mexikó most olyan kereskedelmi megállapodást akar módosítani, amely tizennyolc éve született a felek között. A tárgyalások már hosszú ideje tartanak, de néhány részletben még mindig nincs egyezség.

Az egyik komoly vitát a Manchego elnevezésű sajt váltotta ki, mivel a termék eredetileg a spanyol La Mancha régióból származik, de e megnevezést a mexikói tejszektor is használja. Nincs egyezség abban, hogy a mexikói tejfeldolgozó iparnak is jogában áll-e ilyen sajtot előállítani, illetve e termékmegnevezést használni.

A gondot az okozza, hogy az Európai Unió kizárólagosan akarja használni a Manchego elnevezést. Ez azonban komoly problémát jelentene Mexikó számára, ahol e sajtféleség a teljes sajttermelés csaknem 15 százalékát adja. Az euractiv.com szerint a tárgyalások január 17-ig tartanak, és addig mindkét fél megállapodásra szeretne jutni.

Mexikói állítások szerint az ottani Manchego egyáltalán nem hasonlít az eredeti spanyolra és a mexikóiak már nemzeti termékként tekintenek rá. A mexikói manchego tehéntejből készül, és gyakran kínáljak megolvasztva, forró ételek mellé. Az eredeti spanyol márka alapanyaga viszont juhtej, és jellemzően félkemény állagú.

A latin-amerikai ország azért is törekszik új megállapodásra az EU-val, mert veszélybe kerülhetnek USA-beli piacai. Donald Trump amerikai elnök ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy az USA kivonulhat az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményből (NAFTA), miközben a mexikói export 80 százaléka az USA-ba irányul.

Ezért most Mexikó igyekszik diverzifikálni exportlehetőségeit. A kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötése óta az Európai Unió és Mexikó közötti áruforgalom majdnem megháromszorozódott, és most évi 61,7 milliárd dollárra tehető. Ez azonban még mindig jóval kisebb az USA és Mexikó közötti kereskedelem nagyságához képest, amely összesen 523,8 milliárd dollárt ért el 2016-ban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu