Egyértelmű célokhoz kell kötni az uniós agrármilliárdokat

agrarszektor.hu
Előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz kellene kötni az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében folyósított támogatásokat az Európai Számvevőszék szerint. Figyelembe kell venni a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartására is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A luxembourgi központú uniós számvevőszék közleménye szerint némely vonatkozó intézkedés célja nem egyértelmű, ezért a célkitűzéseket számszerűsíteni kell az eredményekre és a hatásokra vonatkozóan. Valószínűleg hasonló területek kapnak támogatásokat a jövőbeni KAP-ban is, mint korábban - állapították meg.

Jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Az ilyen adatok tájékoztatást adhatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozataloknál

Az Európai Bizottság koncepciójának egyik fő eleme az úgynevezett "új teljesítési modell", amely nagyobb felelősséget ruház a tagállamokra. A számvevők véleménye szerint az új modell sikere a megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedéseken múlik, amelyek egyértelműen a kívánt eredményeket valósítják meg.

Előremutató és ellenőrizhető, az uniós célkitűzésekkel összhangban álló célértékek meghatározására van szükség az új stratégiai tervek számára - tett hozzá a közlemény. Emellett megbízható teljesítményellenőrzési és értékelési keretek, illetve szilárd alapokon nyugvó elszámoltathatósági és ellenőrzési eljárások kellenek, amelyek bizonyosságot nyújtanak mind a szabályszerűségre, mind a teljesítményre vonatkozóan - tették hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?