2019. március 26. kedd Emánuel

Hírek - Európai Unió

Egyértelmű célokhoz kell kötni az uniós agrármilliárdokat

Előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz kellene kötni az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) keretében folyósított támogatásokat az Európai Számvevőszék szerint. Figyelembe kell venni a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartására is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A luxembourgi központú uniós számvevőszék közleménye szerint némely vonatkozó intézkedés célja nem egyértelmű, ezért a célkitűzéseket számszerűsíteni kell az eredményekre és a hatásokra vonatkozóan. Valószínűleg hasonló területek kapnak támogatásokat a jövőbeni KAP-ban is, mint korábban – állapították meg.

Jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról. Az ilyen adatok tájékoztatást adhatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozataloknál

Az Európai Bizottság koncepciójának egyik fő eleme az úgynevezett "új teljesítési modell", amely nagyobb felelősséget ruház a tagállamokra. A számvevők véleménye szerint az új modell sikere a megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedéseken múlik, amelyek egyértelműen a kívánt eredményeket valósítják meg.

Előremutató és ellenőrizhető, az uniós célkitűzésekkel összhangban álló célértékek meghatározására van szükség az új stratégiai tervek számára – tett hozzá a közlemény. Emellett megbízható teljesítményellenőrzési és értékelési keretek, illetve szilárd alapokon nyugvó elszámoltathatósági és ellenőrzési eljárások kellenek, amelyek bizonyosságot nyújtanak mind a szabályszerűségre, mind a teljesítményre vonatkozóan - tették hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Nyugat-magyarországi Agrárfórum

  Az agrárium legaktuálisabb témái

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu