2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Európai Unió

Elfogyott a türelem - Óriási tüntetés készül

Több ezer termelő vesz részt rengeteg traktorral azon a demonstráción, amelyet az uniós agrárminiszterek szeptember 7-i rendkívüli brüsszeli ülésének idejére hirdettek meg európai érdekképviseletek az alacsony tejpiaci árak miatt. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a tüntetésen a magyar tejtermelők is képviseltetik magukat.
 
 

Dühösek a tejtermelők, ezért nem támogatják tovább az unió félrevezető stratégiáját – fogalmazott mai brüsszeli sajtótájékoztatóján Romuald Schaber, a szeptember 7-i tüntetést szervező Európai Tejtanács (EBM) elnöke. A demonstrációhoz csatlakozik az uniós termelőket és szövetkezeteket tömörítő Copa-Cogeca is.

Az eseményen várhatóan több ezer gazda vesz részt, akik több száz traktorral vonulnak majd fel. Az agrárszektor.hu információi szerint a tiltakozáshoz a magyar tejtermelők is csatlakoznak: körülbelül tizenöten képviselik majd a hazai állattartókat a megmozduláson.

A gazdák Európa-szerte azért vannak felháborodva, mert az uniós tejkvóta eltörlése óta egyre mélyül a tejpiaci válság. Az EBM szerint ezért a termelők a tejpiaci árak zuhanása miatt, és nem a támogatásokért tüntetnek majd.


Az Európai Tejtanács sajtótájékoztatója: középen Romuald Schaber, a szervezet elnöke  

A tejtermelők úgy vélik, jelenleg az unió egyetlen elképzelése az, hogy elárassza a többi piacot - Kínát, Iránt – tejjel, de ezek az országok nem csökkentik a saját tejtermelésüket Brüsszel kedvéért. A gazdák szerint nem az orosz embargó, vagy az import felelős a mostani válságért, hanem az, hogy az unió nem kezeli jól a túltermeléshez vezető piaci helyzetet.

Az érdekképviseleti szervezetek két pontban foglalták össze követeléseiket:

• Az uniónak fedeznie kell a gazdák önköltségét és olyan programot kell végrehajtania, amelyet az Európai Tejtanács – a gazdák érdekeit figyelembe véve- dolgozott ki.

• Használják fel az úgynevezett kiegészítő illetéket a tejmennyiség csökkentésére. 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu