Elkészült a jelentés arról, milyen hatásai lehetnek az EU-Mercosur megállapodásnak

agrarszektor.hu2021. április 5. 09:30

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Unió és a Mercosur-országok (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) közötti társulási megállapodás kereskedelmi részének lehetséges gazdasági, társadalmi, környezeti és emberi jogi hatásainak fenntarthatósági hatásvizsgálatát.

A fenntarthatósági hatásvizsgálat (Sustainability Impact Assessments, továbbiakban: SIA) egy független jelentés, amelyet a London School of Economics készített. A SIA szerint az EU-Mercosur megállapodás pozitív hatással lesz mindkét blokk gazdaságára, és hozzájárulhat a jelenlegi világjárvány okozta gazdasági válságból való kilábaláshoz. A SIA megjegyzi, hogy az EU mezőgazdasági ágazata is profitálni fog a megállapodásból. A nem vámjellegű akadályok csökkentése és az EU földrajzi jelzéseinek védelme a Mercosur-országokban jelentősen megnöveli a mezőgazdasági és élelmiszer-exportot - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A jelentés ezen az oldalon, a belőle készített összefoglaló pedig itt érhető el. Bár a jelentés pozitívan látja a megállapodás hatását, nem modellezi a megállapodás szerinti vámmentes kvótákat, így a kamara szerint az érzékeny árucsoportok tekintetében nem ad valós képet a gazdasági hatásokról. A vámmentesen beszállítani tervezett árumennyiségek bekerülve az EU piacára tönkre tehetik az EU termelőit, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és élelmiszer-biztonságot. Emiatt az agrárium szereplőinek szempontjából továbbra is kockázatos a ratifikálás.

A jelentés nem számol a Mercosur országok mezőgazdaságának vagy a peszticidek használatának jövőbeli növekedésével sem. Ettől függetlenül a jelenlegi állapot sem fogadható el, így a belső piacunk, az uniós gazdálkodók és polgárok szempontjából - változás nélkül is - negatív hatásokkal lehetne számolni. A környezeti aspektus szempontjából ismert, hogy a Bizottság álláspontja a Mercosurral ellentétes a Farm to Fork és a Green Deal keretében megfogalmazott ambiciózus célokkal. Az, hogy az EU támogatja a megállapodást olyan országokkal, amelyeknek elég vegyes eredményei vannak a környezeti és az éghajlatváltozás terén, "riasztó". Ez a kettős mérce tovább veszélyeztetheti az uniós gazdálkodókat és polgárokat, és alááshatja a fenntarthatóbb mezőgazdaság felé történő elmozdulást mind az EU-ban, mind a Mercosur országokban.

Címkék:
jelentés, európai-unió, fenntarthatóság, mercosur, aggodalom, kereskedelmi-megállapodás,