Emmanuel Macron: Az európai mezőgazdaság veszélyben van

MTI
A három hónap múlva esedékes európai parlamenti (EP) választások előtt Emmanuel Macron francia államfő összefogást és mobilizációt szorgalmazott a közös agrárpolitika megőrzése érdekében, a nagyhatalmak "offenzívájával" és egyes tagállamok "újraállamosítási" kísérleteivel szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az európai mezőgazdaság evidencia, de most veszélyben van, egyrészt kívülről, olyan nagyhatalmak által, mint Oroszország, Kína vagy az Egyesült Államok, amelyek nem haboznak offenzív stratégiákat alkalmazni azért, hogy ránk kényszerítsék saját normáikat

- mondta a köztársasági elnök szombaton a párizsi mezőgazdasági kiállítás (Salon de l,Agriculture) megnyitóján tartott közel egyórás beszédében.

"De az európai mezőgazdaságot belülről is veszély fenyegeti, mert azok, akik azzal az ürüggyel, hogy a közös uniós agrárpolitika (KAP) nem tökéletes, és nem jelent számukra prioritást, szeretnének újraállamosítani, és szeretnék a KAP-ot a minimumra korlátozni" - hívta fel a figyelmet Emmanuel Macron Európa "ipari, környezetvédelmi és élelmiszerellátási szuverenitásának" megőrzése érdekében. A mintegy ötszáz fős hallgatóság között ott volt Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos és Michel Barnier, az Európai Bizottságnak az Európai Unióból történő brit kiválás (Brexit) ügyében felelős főtárgyalója is. 

"Néhány héttel az európai választások előtt, és miközben az új KAP-ról folynak az egyeztetések Brüsszelben, egységre és mozgósításra buzdítok" - hangsúlyozta a francia elnök. "Amennyiben engedünk a széthúzás szellemének, öt, tíz, tizenöt év múlva nem fogjuk többé tudni szavatolni a követhető, minőségi és egészséges élelmiszerellátást. Egyetlen gazda, egyetlen fogyasztó sem szeretne nem európaiak diktátumaitól függeni" - tette hozzá.

A Brexit március végi közeledtével és a KAP-ról folyó egyeztetések miatt a hagyományos párizsi mezőgazdasági szalon - ahova kilenc nap alatt közel 700 ezren látogatnak el - új politikai dimenziót kapott. Az előbbi a határellenőrzés és az egységügyi ellenőrzések visszaállítása miatt komoly aggodalmakat váltott ki a francia agrár-élelmiszeripari szektorban, amelynek Nagy-Britannia a harmadik legjelentősebb vásárlója.

Tudom, hogy több ágazat is tart a változásoktól, tudom, hogy a halászok félnek a Brexit hatásaitól

- emlékeztetett Emmanuel Macron, jelezve, hogy Franciaország "teljes erejével" meg fog védeni mindenkit "a hirtelen változásoktól".

Azt is leszögezte, hogy Franciaország a KAP elsőszámú haszonélvezőjeként nem fogja engedni az uniós agrárbüdzsé csökkentését. Az új KAP-nak a francia elnök szerint a fiatal gazdák felé tett "három ígéretet" kell teljesítenie: a gazdák és a fogyasztók védelmét, az átállást egy ökologikusabb termelésre, valamint a kutatások támogatását a generációváltás kérdésének megvitatásával.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?