Erősödik a magyar-francia együttműködés a Közös Agrárpolitika költségvetését illetően

Erősödik a magyar-francia együttműködés a Közös Agrárpolitika költségvetését illetően

agrarszektor.hu
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese február 22-én Párizsban részt vett a nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás (SIA) megnyitóünnepségén, majd a francia állattenyésztési ágazat kiállítási standjainak megtekintésére szervezett hivatalos vásárbejáráson. Előzőleg kétoldalú egyeztetést folytatott az állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokról, a mezőgazdasági generációváltás és az öntözéses gazdálkodás jelentőségéről.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Farkas Sándor kétoldalú megbeszélést folytatott Valérie Metrich-Hecquet asszonnyal, a francia Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium vállalati versenyképességéért és környezeti teljesítményéért felelős igazgatósága (DGPE) főigazgatójával, tudtuk meg az agrártárca közleményéből. A megbeszélés középpontjában az állattenyésztés helyzete és kihívásai, a hatékony mezőgazdasági öntözés feltételeinek megteremtése, valamint a mezőgazdasági ágazat generációváltásával kapcsolatos kérdések álltak.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A miniszterhelyettes tájékoztatást adott a magyar állattenyésztési ágazat helyzetéről, és felhívta a francia fél figyelmét az öntözési beruházásoknak a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból történő támogatásának fontosságára. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy állattenyésztési ágazat támogatása az új KAP-ban is kiemelt feladat lesz az állattartó gazdaságok stabil jövedelmi helyzetének biztosítása, valamint az állategészségügyi piac és a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentése érdekében. A generációváltás problémái olyan eszközökkel mérsékelhetők, mint az agrárdigitalizáció és a fiatal agrárvállalkozók könnyített feltételek melletti termőföldhöz juttatása. A tárgyaló felek megerősítették, hogy a jövőben nagy hangsúlyt kívánnak fordítani a 2020 utáni KAP költségvetéssel kapcsolatos kétoldalú egyeztetésekre.

Farkas Sándor további programja során, a pillangós szálastakarmány-termelőket és feldolgozókat integráló francia szövetkezet meghívásának eleget téve, egy tejelő tehenészeti gazdaságot és egy lucernaszárító üzemet keresett fel. Ez a látogatás megalapozhat egy GMO-mentes növényi fehérje alapú takarmányozással és a pillangós szárított takarmánynövény ágazat hazai fejlesztésével kapcsolatos tervezett kétoldalú együttműködést.

A párizsi SIA eseményén, február 23-án, a BIOEST kezdeményezés keretében, három hazai tudományos intézményi partner, a NAIK, a SZIE és az ÖMKI írja majd alá INRAE francia nemzeti agrár-élelmiszeripari és környezetvédelmi kutatóintézettel, valamint nemzetközi partnerintézményekkel együtt azt a keretmegállapodást, amely lehetővé teszi Magyarország részvételét a fenntartható, vegyszermentes mezőgazdaság megteremtésére irányuló programban. Ez az új uniós kutatási és innovációs keretprogram egyik prioritása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43