Európai projekt indult, hogy több nő üljön a traktorra

agrarszektor.hu
Sokakban az 50-es éveket idézheti meg, ami most Franciaországban történik: egy EU-s projekt keretében igyekeznek minél több nőt traktorra csábítani. Csakhogy azóta eltelt 70 év, és igen sok minden megváltozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A francia gabonaszövetség (L'AGPB, l'association des producteurs de blé) olyan projektben vesz részt, amely a vidéki nők munkába állítását támogatja a mezőgazdaságban. A célok tekintetében lehet, hogy van némi hasonlóság a magyar történelemhez ("Lányok, gyertek a traktorra!"- hirdették a plakátok Rákosi idejében), de ezen túl szinte semmi. A projekt inkább a kutatás-fejlesztést helyezi a fókuszba azzal, hogy megkeresi azokat a munkaterületeket és azokat a motivációs eszközöket, ahol és amelyekkel segítségével a nők nagyobb számban vehetnének részt az agráriumban.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Erasmus+ projekt elnevezése "Reward" (jutalom), egy érdekes betűszó: "Raising Employability of women through entrepreneurial activities fostering rural development", vagyis "Vállalkozói aktivitások segítségével növelni a nők munkalehetőségeit és ezzel fejleszteni a vidéket". A projekt 2018 novemberében kezdődött, 18 hónapig fut számos európai országban (Lengyelországban, Belgiumban, Szlovéniában, Spanyolországban, Csehországban - magyarok nem vesznek részt benne), de Párizsban van a "központja".


Az Erasmus+ projektek célja, hogy a különböző európai országokból jövő szakemberek megtalálják az úgynevezett "best practice"-t, vagyis azokat a jó gyakorlatokat, amelyeket beépítve a saját országuk gyakorlataiba elmozdíthatnak egy-egy területet a holtpontról, vagy javíthatnak a helyzetén. Kölcsönös tapasztaltcseréről van tehát szó.

A Terre.net cikke szerint a francia nők helyzete az agráriumban nem túl rózsás: legtöbbször azzal a sztereotípiával találkoznak, hogy ők a "gazdálkodók feleségei" (ez nagyon finom megfoglamazás ahhoz képest, amit egy-egy nő kap a traktorversenyen Magyarországon). Nyilvánvaló, hogy ez a szakma erősen férficentrikus. Ugyanakkor

a női gazdálkodók 44%-a diplomás, szemben a férfiakkal, akiknél ez csak 33%.

Franciaországban a vidéki munkaerőpiac 11%-át fedik le az agrárállások. A nők vannak kitéve az agráriumban leginkább annak, hogy kihasználják őket. Az átlagos női munkavállaló életkora egyébként 49 év, tehát már ők sem fiatalok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?