Ez most a tüntetések évadja - Tovább durvul a helyzet

MTI
Fokozzák tiltakozó akciójukat a lengyel gazdák, miután követeléseikről nem tudtak megegyezni a mezőgazdasági tárcával. A termelők mindenekelőtt számos ágazat számára többlettámogatást kérnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Alig 20 perc után megszakították szerda délután a nagy lengyel szakszervezetek egyikében, az OPZZ-ben tömörülő gazdák varsói tárgyalásukat Marek Sawicki mezőgazdasági miniszterrel, miközben a tiltakozók néhány száz traktorral Varsó szélén álltak meg.

A február eleje óta országszerte útelzárásokkal tiltakozó gazdák a vidéken élők drámai helyzetére hivatkozva több állami támogatást kérnek, mindenekelőtt a tejtermelésben, a sertéstartásban bekövetkezett veszteséget akarják csökkenteni, emellett a gabona-, a kukorica- és a burgonyatermésben a vaddisznók okozta kár megtérítését is követelik. Az OPZZ képviselői összesen 13 követeléssel vonultak be a minisztériumi tárgyalóterembe, s ezek közül a tej- és sertésfelvásárlási árakra és a vaddisznók okozta károkra vonatkozó 3 pont azonnali teljesítését követelték.

Slawomir Izdebski, az OPZZ földművelő részlegének vezetője úgy nyilatkozott a megszakított tárgyalás után, Sawicki határozottan elutasította a szóban forgó legfontosabb követeléseket. A gazdák ezért a hét végéig több mint 40 további útelzárást terveznek országszerte, emellett "néhány napon belül" százezres fővárosi tüntetést szerveznének a párhuzamosan sztrájkoló sziléziai bányászokkal együtt. Izdebski "az ember-, gazda- és lengyelellenes kormány" távozását követelte, s ismételten kifogásolta azt is, hogy az általa "árulónak" minősített kormány Ukrajnának szán 100 millió zlotyt érő kölcsönt ahelyett, hogy a lengyel gazdákat támogatná.

Sawicki a megbeszélés után úgy nyilatkozott a TVN24 hírtelevíziónak, az OPZZ nem a problémák megoldására, hanem konfrontációra törekszik, s az OPZZ követeléseinek egy részét egyébként teljesítette a minisztérium. A tárcavezető közölte, a tárgyaláson az OPZZ mellett más, gazdákat tömörítő szervezetek képviselői is részt vettek, akik nem álltak fel a tárgyalóasztaltól. Velük Sawicki 5 munkacsoportot állíttatott fel a helyzet kezelésére.

A megszakított tárgyalás után Izdebski az akció folytatására hívta fel a fővárosba traktorokkal tartó gazdákat. A rendőrség később Varsó szélén állította meg őket. A mezőgazdasági minisztériumnál délután több száz gazda tüntet, a Varsóba vezető utakon, mindenekelőtt keleti irányból, hatalmas dugók alakultak ki.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?